Om de afaceri cu dublă cetățenie, rusă și olandeză, condamnat la închisoare, în Olanda, pentru încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei

Dragoș Ghiță
2 Min Read

Tribunalul Districtual Rotterdam din orașul olandez Rotterdam, a emis o sentință de condamnare la 18 luni de închisoare și o amendă de 200.000 euro care vizează un om de afaceri cu dublă cetățenie, rusă și olandeză, pentru încălcarea sancțiunilor impuse (25.02.2022) de Uniunea Europeană împotriva Federației Ruse, după invazia (24.02.2022) forțelor armate ruse în Ucraina.

Potrivit Tribunalul Districtual Rotterdam, omul de afaceri (a cărui identitate nu a fost dezvăluită, în conformitate cu legislația olandeză care nu permite dezvăluirea identității unei persoane aflate în curs de judecată) a exportat către anumite companii ruse, aflate în strânsă legătură cu industria de armament și de apărare din Federația Rusă, bunuri electronice (microcipuri) cu dublă utilizare (civilă și militară), prin metode menite să evite sancțiunile.

Astfel, omul de afaceri a emis, pentru o perioadă de peste șapte luni de zile, facturi fictive pentru bunuri electronice și declarațiile de export, în cadrul cărora beneficiarul final al bunurilor exportate ar fi fost o companie din Maldive. Ulterior, bunurile electronice erau exportate, doar în acte, din Maldive în Federația Rusă, bunurile fiind trimise, în mod real, direct în Federația Rusă.

Tribunalul Districtual Rotterdam a mai precizat că rolul omului de afaceri era „o conexiune esențială” pentru desfășurarea războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei. Procurorii acuzării solicitaseră o sentință de condamnare la trei ani de închisoare și o amendă de 350.000 euro pentru omul de afaceri care, potrivit agenției ruse de presă TASS, a vândut bunuri în valoare de două milioane de euro unor companii ruse care aveau contracte cu complexul rus militar industrial Rostec, parte a industriei de apărare a Federației Ruse.

Distribuie