Noul premier prorus al Slovaciei anunță încetarea livrării de arme către Ucraina și limitează sprijinul acordat țării vecine

Argeș Online
1 Min Read

Noul premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, a anunţat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la „un ajutor umanitar şi civil”. „Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar şi civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei”, a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliţie asociat cu un partid de extremă dreapta prorus.

Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, l-a numit pe Fico premier după ce partidul său, SMER-SSD, a câștigat alegerile și a format o coaliție cu alte partide. Fico, apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a câștigat datorită unei campanii electorale în care a pledat pentru întreruperea ajutorului militar pentru Ucraina și a aderat la poziția Ungariei împotriva UE. El s-a pronunțat, de asemenea, împotriva migrației ilegale și pentru o politică independentă a Slovaciei. Fico este acum în al patrulea mandat de premier și se opune liberalismului politic, organizațiilor neguvernamentale și drepturilor transgender.

Distribuie