Nou atac cu rachete asupra unei baze militare din Irak care găzduiește militari americani

Dragoș Ghiță
2 Min Read

Surse din cadrul forțelor de securitate irakiene au informat că baza aeriană militară irakiană Ain al-Asad (situată lânga localitatea Khan al-Baghdadi din porvincia Anbar, la aproximativ 100 km V de capitala irakiană Bagdad) a fost ținta unui atac cu rachete executat (25.10.2023) de militanți islamiști neidentificați până în prezent.

Sursele au menționat că două dintre rachetele utilizate în atac au căzut în interiorul bazei Ain al-Asad (bază care găzduiește militari americani dar și militari de alte naționalități care participă la misiuni de consolidare a forțelor de securitate irakiene), fără însă a preciza dacă în urma atacului au rezultat victime sau pagube materiale.

De asemenea, una dintre surse a declarat că în urma acțiunilor de răspuns imediat la atac executate de grupa QRF (unitate pregătită pentru a răspunde în mod rapid la atacuri sau situații în curs de desfășurare), un lansator de rachete, cel mai probabil utilizat în executarea atacului, a fost descoperit într-o locație situată la aproximativ 50 km sud-est de baza aeriană militară irakiană Ain al-Asad.

Nota redacției: faptul că în atac au fost utilizate reachete performante lansate cu ajutorul unui lansator de rachete cu rază scurtă de acțiune, poate indica implicarea Iranului în asigurarea de armament și sprijin logistic pentru militanții islamiști care luptă împotriva forțelor occidentale, în special americane, dislocate pe teritoriile statelor arabe.

Pe 23.10.2023, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a SUA (administrației de la Washington), John Kirby, a acuzat în mod oficial Iranul că  facilitează în mod activ executarea se atacuri cu drone și rachete de către grupări islamiste militante proxi împotriva bazelor militare americane din Irak și Siria. Mai multe informații pe această temă aici

Distribuie