Noi explozii în zona centralei nucleare Zaporojie / Ucraina

Dragoș Ghiță
2 Min Read
Noi explozii în zona centralei nucleare Zaporojie / Ucraina

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) din cadrul ONU, Rafael Mariano GROSI, a informat (27.01.2023, comunicat postat pe site-ul oficial al AIEA- https://www.iaea.org/) că, potrivit informațiilor furnizate personalul AIEA dislocat la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, opt explozii puternice au fost înregistrate (26.01.2023, în jurul orei 10.00, ora Ucrainei) în zona centralei nucleare  Zaporojie.

Rafael Mariano GROSI a mai precizat că personalul AIEA dislocat la centrala nucleară Zaporojie fac, în mod regulat,  informări cu privire la explozii sau alte incidente de securitate ce pot reprezenta un pericol la securitatea nucleară în zona centralei nucleare Zaporojie.

De asemenea, Rafaelo Grossi a adăugat că a discutat (la începutul săptămânii 23 -29.09.2023) cu mai mulți oficiali ai UE despre crearea unei zone de securitate în jurul acestei centrale din sudul Ucrainei menționând că urmează ca, în viitorul apropiat, să aibă noi discuţii în acest sens şi cu autoritățile ruse.

Nota redacției: forțele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare Zaporojie încă din luna martie 2022, la scurt timp după invazia lansată de Federația Rusă împotriva Ucrainei. În prezent, centrala nucleară Zaporojie este operată compania rusă de stat Rosenergoatom, compania care operează toate centralele nucleare din Federația Rusă.

Cele două părți beligerante din războiul din Ucraina (F. Rusă și Ucraina) se acuză reciproc de bombardarea zonei în care se află centrala nucleară.

Distribuie