Nicolae Ciucă: “Ne-am asumat reforma pensiilor speciale prin PNRR. Azi am votat legea”

Andri
3 Min Read
Nicolae Ciucă: “Ne-am asumat reforma pensiilor speciale prin PNRR. Azi am votat legea”

Senatul României a adoptat miercuri reforma pensiilor speciale, esențială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung, transmite liderul PNL și președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Proiectul de reformă a suferit însă mai multe modificări la Camera Deputaților, diluându-se pe parcurs, de aceea fiind nevoie azi, din nou, de votul senatorilor.

„Parlamentul României a adoptat astăzi reforma pensiilor speciale, esențială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung. Partidul Național Liberal și-a asumat această reformă și a susținut-o constant și necondiționat, dovadă stau voturile noastre în favoarea acestui proiect, atât în Camera Deputaților, cât și în Senat. Ne-am asumat prin PNRR legea votată astăzi în Parlament și am spus mereu că vom urma calea responsabilă și ne vom îndeplini toate obiectivele pentru atragerea de bani europeni (…) Le mulțumesc tuturor colegilor din Parlament care au înțeles necesitatea unei astfel de reforme și responsabilitatea pe care o avem față de români”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Deși Coaliția anunțase un impozit de 30%, în cele din urmă a fost păstrată varianta inițială, iar pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.  În noul proiect de lege, parlamentarii Puterii au adoptat mai multe amendamente care să ofere unele garanții magistraților și militarilor că nu se vor schimba prea multe în următorii cinci ani. Unul dintre amendamente prevede că toți pensionarii speciali care îndeplinesc criteriile pentru a ieși la pensie până la intrarea în vigoare a legii, să rămână în sistem și să se poată pensiona până în 2028 în aceleași condiții.

Magistrații se pot pensiona în continuare până în anul 2025 la vârsta de 50 de ani, dacă au o vechime minimă de 20 de ani. Din 2026, vârsta de pensionare crește treptat până la 60 de ani. Aceștia pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și sporurile cu caracter permanent, din ultimele 12 luni consecutive de activitate până anul viitor, urmând ca această perioadă să crească treptat până în 2043. Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare.

Distribuie