Montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură- amânată încă un an

Andri
2 Min Read
Șoc pentru abonații Termo Calor Confort Pitești. Tarifele explodează de la 1 octombrie!

Termenul pentru montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură a fost prelungit până la 31 decembrie 2024 după ce Parlamentul a adoptat marţi propunerea legislativă pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în sectorul rezidenţial, informează Ministerul Energiei. Decizia îi privește inclusiv pe abonații SC Termo Calor Confort SA, în Pitești existând aproximativ 20.000 apartamente branșate la sistemul centralizat de încălzire.

În România, aproximativ un milion de locuinţe încă sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se găsesc în cele şase sectoare ale capitalei.

„Suntem conştienţi de provocările pe care le aduce tranziţia energetică pentru cetăţenii noştri, în special în contextul crizei energetice. Prin această lege, nu doar că amânăm termenul de implementare, ci oferim în premieră şi un mecanism de finanţare concret, demonstrând angajamentul faţă de sprijinirea românilor în procesul de modernizare energetică. M-am asigurat astfel că niciun român nu va fi penalizat în această perioadă de sărbători şi nici ulterior pentru neinstalarea repartitoarelor”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, iniţiator al proiectului.

Potrivit Ministerului Energiei, această iniţiativă legislativă oferă cetăţenilor români timpul şi suportul necesar pentru adaptarea la noile cerinţe europene privind eficienţa energetică. În plus, măsurile adoptate includ acordarea unui sprijin financiar substanţial, provenit din Fondul pentru Modernizare, destinat categoriilor de persoane vulnerabile. Acest sprijin va ajuta la acoperirea costurilor legate de achiziţia şi instalarea repartitoarelor.

Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populaţiei vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375 milioane lei, susţinut din Fondul pentru Modernizare.

Distribuie