Ministrul Justiției: Jumătate din persoanele aflate în probațiune- condamnate pentru infracțiuni comise la volan

Andri
3 Min Read
Ministrul Justiției: Jumătate din persoanele aflate în probațiune- condamnate pentru infracțiuni comise la volan

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, marţi, la Forumul Siguranţei Rutiere, organizat de Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie la Palatul Parlamentului, că aproximativ 50% dintre persoanele aflate în evidenţele serviciilor de probaţiune în ultimii trei ani au fost condamnate pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul de circulaţie.

Ministrul Justiţiei a precizat că, din punct de vedere al traficului rutier, situaţia de pe drumurile din România este „gravă” şi propune întărirea prevenţiei la acest capitol.

„Voi pune, ca ministru al Justiţiei, un accent extraordinar de puternic pe componenta prevenţiei primare. Pentru că eu cred că de aici pornesc toate lucrurile. Au fost, sunt şi vor fi organizate foarte multe cursuri de educaţie juridică în şcoli şi licee. Această educaţie juridică în licee a fost materializată în privinţa infracţiunilor la regimul rutier în activităţi de tipul – o zi la instanţă, o zi în penitenciar, o zi în probaţiune şi au avut rezultate interesante”, a adăugat Alina Gorghiu.

Ea a arătat că, potrivit statisticilor Ministerului Justiţiei, două infracţiuni au foarte mare amploare: conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, care este cea mai des întâlnită infracţiune în statistică, şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Predoiu: „Eliberarea permisului de conducere prin fapte de corupție e o crimă!”

Prezent la forum a fost și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu (fost ministru al Justiției). Acesta susține că eliberarea unui permis de conducere pe șpagă este „un atentat la viaţa oricărui participant la trafic, este o crimă”. Argeșul are o reputație foarte proastă din acest motiv, de exemplu.

„În ceea ce priveşte obţinerea permiselor, în trecut am avut situaţii semnalate de presă, investigate de justiţie, situaţii în care s-a demonstrat că obţinerea permisului de conducere s-a făcut cu încălcarea legii prin fapte de corupţie, prin lipsă de integritate. Invit pe oricine are această atribuţie de a elibera un permis să se gândească la faptul că în momentul în care pune în mâna unui beneficiar un permis de conducere auto fără ca el să aibă calităţile necesare pentru a exercita acel drept este un atentat la viaţa oricărui participant la trafic în principiu, e o crimă şi trebuie abordat ca atare fenomenul. Nu am să am nicio înţelegere faţă de astfel de situaţii, dacă ele mai există sau dacă vor mai apărea”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne.

Distribuie