Ministerul Apărării solicită aprobarea Parlamentului pentru achiziționarea avioanelor F-35.

Argeș Online
3 Min Read
Ministerul Apărării solicită aprobarea Parlamentului pentru achiziționarea avioanelor F-35.

Ministerul Apărării a cerut oficial aprobarea Parlamentului pentru începerea programului de cumpărare a 32 de avioane militare F-35 din SUA, potrivit unui document transmis conducerii legislativului. Această mișcare reprezintă o etapă importantă în modernizarea și întărirea capacității de apărare a României.

Suma destinată acestui program este de 6,5 miliarde de dolari și va fi utilizată pentru achiziționarea aeronavelor în sine, a motoarelor, a serviciilor de suport logistic, instruirea piloților și personalului, precum și pentru simulatoarele de zbor necesare.

Decizia de a cumpăra aceste avioane F-35, considerate a fi de ultimă generație, a fost luată în ședința din aprilie a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Programul aprobat de CSAT prevede două etape de achiziții. În prima etapă, vor fi cumpărate două escadrile, totalizând 32 de aeronave, în timp ce în cea de-a doua etapă va fi achiziționată o escadrilă, constând în 16 avioane.

Această decizie are un impact semnificativ asupra capacității de apărare a României, deoarece avioanele F-35 sunt dotate cu tehnologie avansată și capacitatea de a efectua o gamă largă de misiuni militare. Aceste aeronave vor aduce o îmbunătățire semnificativă a apărării aeriene a țării și vor consolida poziția României în cadrul NATO.

Ministerul Apărării este obligat prin lege să solicite aprobarea Parlamentului pentru orice achiziție cu o valoare mai mare de 100 de milioane de euro, iar acest pas este o dovadă a transparenței și responsabilității guvernului în cheltuirea fondurilor publice.

În prezent, Forțele Aeriene ale României sunt dotate cu avioane militare F-16, achiziționate anterior din Portugalia. Totuși, cu această nouă cerere de aprobare a cumpărării avioanelor F-35, se preconizează achiziționarea unei noi flotile de F-16 din Norvegia.

Această achiziție reprezintă o investiție semnificativă în securitatea națională a României și va aduce beneficii pe termen lung, asigurând o apărare adecvată și consolidând cooperarea cu aliații din NATO. Aceste avioane moderne și performante vor permite Forțelor Aeriene ale României să răspundă rapid și eficient la orice amenințare la adresa țării, consolidând, totodată, poziția României ca un partener de încredere în cadrul alianței transatlantice.

Distribuie