Mandatul secretarului general al NATO- prelungit pentru încă un an

Andri
2 Min Read
Mandatul secretarului general al NATO- prelungit pentru încă un an

Norvegianul Jens Stoltenberg, aflat la conducerea NATO din 2014, a anunţat marţi că va rămâne în funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice pentru încă un an, transmit AFP şi Reuters.

”Sunt onorat de decizia aliaţilor din NATO de a-mi prelungi mandatul de secretar general până la 1 octombrie 2024. Puntea transatlantică între Europa & America de Nord ne-a asigurat libertatea & securitatea pentru aproape 75 de ani şi, într-o lume mai periculoasă, Alianţa noastră este mai importantă ca oricând”, a scris el pe Twitter, cu numai o săptămână înaintea Summitului de la Vilnius din 11-12 iulie.

Această prelungire, aşteptată de câteva săptămâni în absenţa consensului asupra numelui unui eventual succesor, a fost confirmată în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor la NATO ai celor 31 de state membre ale organizaţiei euro-atlantice.

Numit la 1 octombrie 2014 pentru un mandat de patru ani, Stoltenberg (64 de ani) a efectuat deja două mandate şi în 2022 postul i-a fost prelungit cu un an, până la 30 septembrie 2023, în contextul lansării invaziei ruse în Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat, marți, pe Jens Stoltenberg pentru prelungirea mandatului de secretar general NATO: „Aștept cu nerăbdare să continuăm colaborarea pentru consolidarea Alianței”.

Distribuie