Maia Sandu acuză Rusia de amestec în afacerile interne ale Moldovei

Andri
2 Min Read
Maia Sandu acuză Rusia de amestec în afacerile interne ale Moldovei

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat joi Rusia de amestec în afacerile interne ale ţării sale, ea dând ca exemplu apropiatele alegeri din regiunea Găgăuzia. Potrivit şefei statului moldovean mulţi dintre candidaţi sunt agenţi ruşi, transmite Reuters.

În urmă cu câteva zile, autorităţile moldovene au interzis accesul unei delegaţii ruse în regiunea semiautonomă Găgăuzia (pro-rusă), care îşi va alege duminică şeful executivului local. Delegaţia era condusă de Rustam Minihanov, guvernator al regiunii Tatarstan din Rusia.

”Vedem o interferenţă deschisă, el se îndrepta spre Găgăuzia pentru a sprijini unul dintre candidaţii în alegeri. Din păcate, numeroşi candidaţi de acolo sunt agenţi ai Rusiei şi nu politicieni care vor să lucreze pentru binele poporului găgăuz”, a spus Maia Sandu.

Moscova respinge acuzaţia că se amestecă în problemele interne ale Republicii Moldova. Marţi, Rusia a anunţat expulzarea unui diplomat moldovean ca măsură simetrică după expulzarea, săptămâna trecută, a unui diplomat rus de la Chişinău.

Republica Moldova, care anul trecut a solicitat aderarea la Uniunea Europeană alături de vecina sa Ucraina, a acuzat Rusia că încearcă să o destabilizeze. ”Rusia nu respectă şi niciodată nu ne-a respectat suveranitatea şi independenţa. Şi acum Moscova încearcă să destabilizeze situaţia din Moldova pentru a ne obstrucţiona parcursul european şi pentru a provoca haos”, a susţinut Sandu în cadrul programului Jurnal-TV.

Maia Sandu a mai spus că Rusia finanţează proteste şi diverse partide moldoveneşti ”pentru revenirea la putere a politicienilor care se află sub controlul său” şi că, având sprijinul Uniunii Europene, autorităţile de la Chişinău se opun acestor eforturi ale Moscovei.

Totodată, Maia Sandu a declarat că ţara sa, care aspiră să adere la Uniunea Europeană, are nevoie de ”o umbrelă de securitate”.  Maia Sandu a reiterat că autorităţile de la Chişinău nu renunţă la aspiraţiile europene şi a amintit că la 1 iunie ţara va găzdui un summit al Comunităţii Politice Europene.

Distribuie