MAE: 103 români și familiile lor vor fi evacuați din Fâșia Gaza

Andri
2 Min Read

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că 103 dintre românii blocați în Fâșia Gaza și membrii familiilor lor au primit permisiunea de a pleca azi, iar evacuarea lor în Egipt se va face pe la punctul de frontieră de la Rafah. Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a făcut apel la cei rămași să aibă răbdare și a dat asigurări că sunt continuate discuțiile pentru evacuarea tuturor. În jur de 350 de români locuiesc în Gaza, iar dintre aceștia, 260 cu membri ai familiilor lor au cerut să fie evacuați.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopţii de luni spre marţi, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah şi de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt. Aceştia au fost informaţi de către reprezentanţii Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah referitor la procedură, iar evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de marţi, cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse.

În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetăţenilor români, respectiv asistenţa consulară specifică.  Ulterior, cetăţenii români şi familiile acestora vor fi preluaţi de către reprezentanţii Ambasadei României în Republica Arabă Egipt şi cele două echipe mobile, care îi vor însoţi până la Cairo, de unde vor ajunge în România cu o cursă aeriană specială.

Totodată, Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo şi Tel Aviv, continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene în vederea finalizării operaţiunilor de evacuare pentru ceilalţi cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora care au solicitat sprijin şi încă se află în Fâşia Gaza. 

Distribuie