Liga Arabă: “Israelul recunoaște că deține arme nucleare!”

Andri
2 Min Read

Liga Arabă a dat asigurări duminica aceasta că Israelul „recunoaşte că deţine arme nucleare”, după ce ministrul patrimoniului israelian, Amichai Eliyahu, de extremă dreapta, a declarat că lansarea unui atac nuclear împotriva Fâşiei Gaza este o posibilitate, transmite EFE, conform Agerpres.

După cum a relatat duminică The Times of Israel, Eliyahu a declarat că lansarea unei bombe atomice împotriva Fâşiei Gaza ar putea fi una dintre opţiunile în războiul în care Israelul şi gruparea islamistă palestiniană Hamas se înfruntă din 7 octombrie, de când Hamas a lansat un atac brutal asupra sudului Israelului.

„Declaraţiile ministrului rasist israelian Eliyahu sunt revelatoare. Nu numai că admite că au o armă nucleară, care este secretul pe care îl ştie toată lumea, (dar aceste declaraţii confirmă totodată) realitatea despre viziunea detestabilă şi rasistă a israelienilor faţă de poporul palestinian”, care „este adevărata faţă a guvernului de ocupaţie”, a declarat secretarul general al organizaţiei panarabe, Ahmed Abulgueit, pe platforma X (fostă Twitter).

EFE relatează că, potrivit mai multor surse, statul evreu a dezvoltat în secret arme nucleare în urmă cu mai bine de 50 de ani, dar, până în prezent, nici nu recunoaşte şi nici nu neagă că ar avea astfel de arme.

Centrul pentru Controlul Armelor şi Neproliferare a avertizat în mai multe rânduri cu privire la „convingerea largă” că Israelul deţine acest tip de armament şi a reamintit că statul israelian nu face parte din Tratatul de neproliferare nucleară şi că ” politica sa de opacitate nucleară” este tolerată de inamici şi adversari, notează EFE.

De asemenea, Israelul nu a acceptat garanţiile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care urmăresc să descurajeze propagarea armelor nucleare prin detectarea timpurie a „utilizării necorespunzătoare” de material sau tehnologie nucleare, mai scrie agenţia de presă citată.

Distribuie