Libertatea pe internet în declin în Turcia, Serbia și Ungaria – raport Freedom House

Dragoș Ghiță
6 Min Read
Libertatea pe internet în declin în Turcia

Potrivit ultimului raport al organizației neguvernamentale internaționale pentru monitorizarea respectării drepturilor omului “Freedom House”, Turcia a devenit una dintre cele mai proaste țări din lume în ceea ce privește libertatea de exprimare pe Internet, raportul ridicând, de asemenea, preocupări și în privința Serbiei și Ungariei.

„Libertatea pe Internet în 2023: Puterea represivă a inteligenței artificiale”, ultimul raport publicat de “Freedom House”, arată că libertățile pe Internet la nivel global au înregistrat o scădere pentru al 13-lea an consecutiv, iar Turcia a devenit una dintre cele mai rele țări din lume în ceea ce privește aceste libertăți.

Raportul a subliniat că atacurile asupra libertății de exprimare au devenit mai frecvente în întreaga lume, pe măsură ce Inteligența Artificială (AI), a permis guvernelor să îmbunătățească cenzura online.

Coordonatorul pentru Răspuns Imediat la Libertatea Mass-Media din cadrul Centrului European pentru Libertatea Presei și Media, Gurkan Ozturan (și unul dintre autorii raportului “Freedom House”), a declarat că îmbunătățirea libertății de exprimare pe Internet a fost observată în 20 de țări din întreaga lume în acest an, în timp ce s-a constatat un declin în 29 de țări, inclusiv în Turcia. Gurkan Ozturan a adăugat că, din păcate, există o reducere a libertății de exprimare pe Internet în întreaga lume ca rezultat al presiunii autoritare.

“Freedom House” a listat Turcia ca „nu liberă” în indicele său privind libertatea pe Internet, această țară obținând doar 30 de puncte în acest sens dintr-un total de 100 de puncte.

G. Ozturan a adăugat că Turcia a înregistrat una dintre cele mai rapide scăderi ale libertății pe Internet.

Turcia, împreună cu Venezuela și Uganda, se află pe locul trei în clasamentul țărilor cu cel mai accentuat declin, înregistrând o scădere de 15 puncte din 2014 până în prezent. Înaintea lor se află Myanmar, cu o scădere de 30 de puncte, și Federația Rusă, cu o scădere de 19 puncte, a afirmat Ozturan.

Ozturan a mai declarat că problemele cheie în acest sens din Turcia în 2023 includ restricții și cenzură, în special în urma atentatelor și cutremurelor; campanii de dezinformare în timpul perioadei electorale, adoptarea de către autoritățile de la Ankara a unei Legi privind Dezinformarea și dezvăluiri privind supravegherea în masă de către instituțiile guvernamentale.

Așa cum sugerează titlul raportului, AI a devenit o preocupare majoră în ceea ce privește libertățile pe internet, deoarece guvernele o utilizează pe seama acestora.

„Observăm că tehnologia AI, care a generat entuziasm în întreaga lume anul trecut, este utilizată de mai multe guverne în scopuri de supraveghere în masă și cenzură. Dacă în perioada următoare nu se instituie o reglementare, ar fi surprinzător dacă aceste practici nu vor duce la o gestionare a internetului și a vieții sociale și mai opresivă”, a avertizat Ozturan.

Creșterea controlului guvernamental asupra Internetului în Serbia și Ungaria

Pe lângă Turcia, Ungaria și Serbia au fost incluse în raportul “Freedom House”.

Ungaria este clasificată ca „parțial liberă” cu 69 de puncte din 100, însă guvernul ungar continuă să încerce să-și întărească controlul asupra Internetului.

Libertatea pe Internet în Ungaria rămâne relativ deschisă, dar amenințările au crescut în ultimii ani. Ungaria se bucură de niveluri ridicate de conectivitate în general și de acces la Internet relativ accesibil. Cu toate că există puține restricții evidente asupra conținutului în Ungaria, guvernul continuă să-și consolideze controlul asupra peisajului de telecomunicații și media.

Serbia este clasată ca „liberă”, cu 71 de puncte – la limita țărilor libere în ceea ce privește libertățile Internetului.

Serbia înregistrează o ușoară scădere a libertății pe Internet în perioada acoperită. Țara are un nivel ridicat de acces la Internet, restricții limitate pentru blocarea site-urilor și protecții constituționale solide pentru jurnaliști, dar raportul “Freedom House” avertizează cu privire la campaniile de dezinformare și supravegherea guvernamentală.

Site-urile de știri pro-guvernamentale, dintre care unele sunt legate de partidul aflat la putere, desfășoară campanii de dezinformare. Se pare că guvernul a angajat troli pe rețelele de socializare pentru a promova propria poveste și a denigra criticii.

Infrastructura de supraveghere reprezintă o îngrijorare exprimată în raport, iar cercetările arată că agențiile guvernamentale au utilizat instrumente de supraveghere cu spyware, inclusiv Predator. „Jurnaliștii continuă să se confrunte cu procese strategice împotriva participării la viața publică, cunoscute sub numele de SLAPP-uri, referitoare la ‘insulte’ sau ‘defăimare’ la adresa oficialilor publici, deși detențiile și sentințele de închisoare în astfel de cazuri sunt rare”, se menționează în raport.

Proiectul Libertate pe Internet este un efort comun între organizația neguvernamentală internațională pentru monitorizarea respectării drepturilor omului “Freedom House” și o rețea de peste 85 de cercetători, provenind din organizații ale societății civile, mediul academic, jurnalism și alte domenii, din aproximativ 70 de țări.

Distribuie