Liberalul Narcis Sofianu luptă pentru drepturile bolnavilor de cancer

Andri
3 Min Read

Liderul grupului consilierilor județeni PNL din Argeș, Narcis Sofianu, susține că va merge în audiență la ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu și la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru modificarea legislației în favoarea bolnavilor de cancer.

Obiectivul declarat al lui Sofianu este ca încadrarea bolnavilor de cancer în grad de handicap să se facă încă de la momentul diagnosticării. Liberalul a preluat tema de la un bun prieten de-al său, Dragoș Ghiță, care suferă de această boală cruntă.

Încadrarea în grad de handicap nu se face de la momentul diagnosticării cancerului.

Sofianu

“Dragoș îmi vorbește despre o mare nedreptate pe care a suferit-o și pe care sunt nevoiți să o suporte toți cei care află că sunt bolnavi de cancer: majoritatea drepturilor de care poate să beneficieze un bolnav de cancer sunt condiționate de încadrarea în grad de handicap, însă statul român folosește birocrația ca pe o arma împotriva bolnavilor de cancer, cu scopul meschin de a reduce cheltuielile.

Statul român a stabilit că încadrarea în grad de handicap nu se face de la momentul diagnosticării cancerului, ci numai după parcurgerea unor proceduri birocratice complicate, proceduri care și în cazul unor bolnavi cu mai multă tărie de caracter și cu un nivel de pregatire peste medie pot să dureze peste 3-4 luni de zile, astfel încât bolnavii cu o speranță de viață mai redusă nici nu mai apucă să beneficieze de drepturile stabilite prin lege.

Dragoș îmi spune și că în urmă cu aproximativ 11 luni a fost pus în procedură de consultare publică un proiect de ordin comun al Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al Ministerului Sănătății, proiect care prevedea ca încadrarea în grad de handicap să se facă de la momentul diagnosticării, însă acel proiect de ordin a fost retras de cele două ministere fără nici o explicație.

SOLUȚIE : stabilim că trebuie să încercăm să mergem în audiență la cei doi miniștri (doamna ministru Simona Bucura Oprescu si domnul ministru Alexandru Rafila ) și să le solicităm să repună în procedură de consultare publică proiectul “Ordinul nr. … privind modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei și egalității de șanse și al ministrului sănătatii publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap”. Oare vom reuși? Putem să aflăm doar încercând.  Vom reveni pe acest subiect”- a transmis Narcis Sofianu.

Distribuie