Letonia a emis un ordin de guvern prin care va interzice oficial accesul cetățenilor ruși pe teritoriul său, inclusiv a celor cu vize Schenghen

Dragoș Ghiță
3 Min Read
Letonia a emis un ordin de guvern prin care va interzice oficial accesul cetățenilor ruși pe teritoriul său

Ministerul de Externe (MAE) leton a informat (16.09.2022, comunicat) că, în conformitate cu acordul încheiat (09.09.2022) de Țările Baltice (Lituania, Letonia și Estonia) pentru o soluție regională comună în scopul prevenirii riscurilor de securitate și al limitării accesului cetățenilor ruși în regiunea statelor baltice guvernul leton a adoptat astăzi Ordinul Nr.599  „Cu privire la intrarea cetățenilor Federației Ruse pe teritoriul Republicii Letonia” care va fi pus în aplicare începând cu 19.09.2022.

În comunicatul MAE leton se precizează că, luând în considerare acordul statelor Baltice, începând cu 19.09.2022, misiunile diplomatice și consulare ale Letoniei din afara țării vor relua acceptarea aplicațiilor cetățenilor ruși pentru obținerea vizelor, doar în anumite condiții. Începând cu această dată, vor putea depune aplicații pentru obținerea vizelor doar membrii familiilor letone (soț/soție, părinți, bunici, copii, nepoți precum și persoanele aflate în întreținerea acestora), membrii familiilor cetățenilor Uniunii Europene, ai Zonei Economice Europene sau ai Confederației Elvețiene (Elveției) precum și persoanele a căror intrare este legată de motive umanitare (de exemplu în caz de boli grave a lor sau a unor apropiați, pentru participarea la funeraliile unor membri ai familiei sau apropiați sau când există o amenințare la securitatea personală).

Fiecare aplicație pentru obținerea vizei va fi analizată individual iar aplicanții pentru obținerea vizei trebuie să facă dovada, cu documente, a încadrării în unul dintre criteriile menționate în acest ordin.

Letonia devine astfel primul dintre Statele Baltice care adoptă o măsură legislativă la nivel național pentru implementarea acordului încheiat între Statele Baltice pe 09.09.2022, însă este evident că și Lituania și Estonia vor proceda în același fel până pe 19.09.2022, când acest acord va intra în vigoare.

Într-o postare (16.09.2022) pe contul său de Twitter, ministrul leton de externe, Edgars RINKĒVIČS, a menționat că din motive de securitate și în contextul agresiunii Federației Ruse (împotriva Ucrainei – n.r.) Letonia interzice intrarea pe teritoriul său a cetățenilor ruși, inclusiv a celor cu vize Schenghen. Rușilor, nu încercați să treceți granița. Nu sunteți bine-veniți aici, opriți războiul împotriva Ucrainei și ieșiți din această țară frumoasă.

Distribuie