Legea pensiilor, la vot în Senat. Se păstrează inechitățile

Andri
2 Min Read

Senatul va dezbate şi va supune votului, marţi, în comisiile de specialitate şi în plen, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. Astfel, Legea pensiilor, în forma aprobată de Guvernul Ciolacu, ajunge în Senat, dar inechitățile se păstrează, conform Newsweek. 1 .281 lei, va fi cea mai mică pensie, iar 65.000 lei pe lună va fi cea mai mare. Explicația constă în faptul că sute de mii de români nu iau bani la recalcularea din septembrie.

Cei cu pensii de zeci de mii de lei, pensii specile, vor beneficia de indexarea de 13,8% de la 1 ianuarie și vor avea parte de măriri și la recalcularea din septembrie 2024.

Există un număr mare de români care nu vor primi niciun leu la recalcularea din septembrie pentru că nu au cotizat minim 15 ani la pensie. Ei vor rămâne cu pensia minimă, de 1.281 de lei, obținută prin indexare.

Formula de calcul a pensiilor este următoarea: VPR x Numărul total de puncte. VPR este valoarea punctului de referință, care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor. Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu a spus că o noutate în Legea pensiilor este că femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă – 65 de ani – din anul 2035.

Distribuie