Italia și Libia au semnat un acord de opt miliarde de dolari pentru furnizarea de gaze naturale

Dragoș Ghiță
4 Min Read
Italia și Libia au semnat un acord de opt miliarde de dolari pentru furnizarea de gaze naturale

Premierul italian, Giorgia MELONI, însoțit de ministrul italian de externe, Antonio TAJANI, ministrul italian de interne, Matteo PIANTEDOSI, alți oficiali italieni și reprezentanți ai oamenilor de afaceri italieni, între care și președintele Consiliului de Administrație al companiei energetice italiene de stat ENI, Claudio DESCALZI au efectuat (28.01.2023) o vizită oficială în Libia.

Vizita face parte din eforturilor autorităților de la Roma de a obține noi resurse energetice (în special gaze naturale) care să înlocuiască resursele energetice furnizate de Federația Rusă, în contextul războiului din Ucraina și sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană din cauza acestui război, dar și a eforturilor de a identifica și implementa soluții pentru stoparea migrației ilegale, problemă care afectează întreaga Uniune Europeană, dar mai ales anumite state care se află pe rutele folosite pentru traficul ilegal de migranți, inclusiv Italia.

Delegația italiană condusă de premierul G. MELONI, a avut întrevederi la Tripoli (capitala Libiei) cu oficiali ai guvernului susținut de occident din Libia (n.r. – după înlăturarea de la putere a liderului libian Muammar GHADDAFI, în Libia a izbucnit o acerbă luptă pentru putere care continuă și în prezent și în cadrul căreia s-au delimitat două grupări rivale, una susținută de statele occidentale care conduce în prezent guvernul de la Tripoli și una condusă de comandantul Armatei Naționale Libiene, Mareșalul Khalifa HAFTAR, care își are sediul la Tobruk / nord-estul Libiei), între care premierul desemnat al guvernului de la Tripoli, Abdel Hamid DBEIBAH și președintele Consiliului Președinției Libiei, Mohamed Younis MENFI. În cadrul întrevederilor oficialii au discutat despre modalități de combatere a migrației ilegale dar și despre cooperarea în domeniile energetic între Italia și Libia.

După întrevederile cu liderii libieni, premierul italian G. MELONI, a declarat (28.01.2023, conferință comună de presă cu Abdel Hamid DBEIBAH) că Italia va furniza Libiei cinci nave militare complet echipate pentru Garda de Coastă libiană, care să ajute la stoparea traficului ilegal maritim de migranți către țărmurile statelor membre UE.

De asemenea, în ceea ce privește cooperarea în domeniul energetic între Libia și Italia, în urma întrevederilor oficiale, președintele Consiliului de Administrație al companiei energetice italiene de stat ENI, Claudio DESCALZI a semnat (28.01.2023) împreună președintele Corporației Naționale Petroliere a Libiei (CNPL), Farhat BENGDARA, un contract în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari între ENI și CNPL (cea mai mare investiție în domeniul energetic libian din ultimii peste 20 de ani) în vederea dezvoltării și exploatării de către CNPL și ENI a două zăcăminte de gaze naturale situate în apele teritoriale libiene din nordul Libiei. Conform contractului, ENI vor începe să pompeze gaze naturale din aceste zăcăminte începând cu anul 2026 până la o cantitate de aproximativ 230 milioane metri cubi pe zi.

Libia este cea de-a doua țară africană pe care premierul Georgia MELONI, o vizitează în această săptămână, la trei luni de la preluarea funcției de premier. Anterior vizitei în Libia, G. MELONI a vizitat Algeria, principalul stat furnizor de gaze naturale al Italiei, iar pe parcursul vizitei premierul italian a semnat câteva memorandumuri cu autoritățile algeriene.

Distribuie