Israelul în „stare de război” după ce militanții Hamas au lansat un atac surpriză din Fâșia Gaza

Dragoș Ghiță
3 Min Read
Israelul în "stare de război"după ce militanții Hamas au lansat un atac surpriză din Fșia Gaza

Gruparea palestiniană islamistă „Hamas” (susținută de Iran) a lansat (dimineața de 07.10.2023) cea mai mare operațiune militară asupra Israelului din ultimii ani, ucigând peste 20 de persoane într-un atac complex surpriză care a combinat atacul armat al unor luptători „Hamas” ce au pătruns în orașele israeliene, cu acțiuni de bombardament și lansări de rachete executate din Fâșia Gaza.

Autoritățile israeliene au declarat că, practic, gruparea „Hamas” a declarat război Israelului, în timp ce Forțele Armate israeliene au confirmat lupte cu militanții palestinieni în mai multe orașe și baze militare israeliene din apropierea Fâșiei Gaza.

Premierul israelian, a promis să răspundă atacului și a mobilizat armata israeliană și rezerviștii armatei israeliene preciznd următoarele: „Dusmanul nostru va plăti un preț fără precedent! Suntem în război și îl vom câștiga!.”

Serviciul de ambulanță israelian a informat (07.10.2023) că, potrivit evidențelor din intervențiile sale, în urma atacului executat de „Hamas”, cel puțin 22 de israelieni au fost uciși și alți peste 250 au fost răniți, precizând însă că numărul victimelor ar putea crește.

Forțele Armate israeliene au informat, de asemenea, că, în urma atacului palestinian, au executat lovituri aeriene asupra unor obiective ale „Hamas” din Fâșia Gaza, iar martorii au confirmat explozii puternice în urma acțiunilor de bombardament israeliene soldate cu uciderea a cel puțin doi palestinieni.

Atacul „Hamas” semnalează o infiltrare a unui număr, necunoscut dar foarte mare și fără precedent, de militanți „Hamas” pe teritoriul Israelului și reprezintă cea mai puternică escaladare a conflictului israeliano-palestinian din ultimii ani.

Postul de televiziune israelian „Reshet 13 TV News” a informat că militanți palestinieni țineau ostatici israelieni în orașul Ofakim și că cinci militanți palestinieni au fost uciși în orașul Sderot, iar mai multe case au fost incendiate în urma atacului complex inițiat de „Hamas”.

Presa israeliană a raportat lupte armate între grupuri de luptători palestinieni și forțele de securitate israeliene în orașele din sudul Israelului, iar comandantul poliției israeliene a declarat că există „21 scene active” ale conflictului în sudul Israelului, indicând astfel amploarea atacului.

În Fâșia Gaza, oamenii s-au grăbit să cumpere provizii în anticiparea zilelor de conflict ce vor urma. Unii și-au evacuat locuințele și s-au îndreptat spre adăposturi.

Comandantul militar al grupării „Hamas”, Mohammad Deif, a anunțat începutul operațiunii printr-o transmisiune difuzată pe canalele media ale „Hamas”, cerând palestinienilor din întreaga Fâșiei Gaza să lupte și anunțând că peste 5.000 de rachete (probabil de tip Katiușa) și bombe de aruncător au fost lansate asupra teritoiului israelian.

Ultima escaladare majoră a conflictului israeliano-palestinian a avut loc în anul 2021 și a implicat un război de 10 zile între Israel și Hamas.

Distribuie