Israel a reluat acceptarea cererilor de repatriere din partea cetățenilor ruși

Argeș Online
2 Min Read

Israel a reluat acceptarea cererilor din partea rușilor pentru programul său de repatriere, la câteva zile după suspendarea procesării documentelor din cauza temerilor privind protestele în fața ambasadei israeliene din Moscova, a declarat joi ambasadorul Israelului în Rusia, Alexander Ben Zvi.

Ben Zvi a declarat agenției de știri de stat TASS că misiunea diplomatică a oprit acceptarea cererilor de repatriere marți pentru a evita posibile confruntări între diplomații israelieni și manifestanți. „Începem să acceptăm cereri mai devreme [decât era planificat]”, a spus el, menționând că solicitantii au început deja să se alinieze în fața Ambasadei Israelului din Moscova joi dimineață. Temerile cu privire la violența anti-israeliană în întreaga lume s-au răspândit după ce Tel Aviv a lansat atacuri de represalii asupra Fâșiei Gaza palestiniene în răspuns la atacul surpriză al militanților Hamas asupra Israelului la începutul lunii octombrie.

Între februarie 2022 și începutul lunii martie a acestui an, s-a estimat că peste 50.000 de cetățeni ruși s-au reîntors în Israel. La câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina, Israelul a lansat un program de imigrare accelerat pentru ruși și belaruși, ca răspuns la creșterea cererilor.
Israelul a suspendat programul de urgență în aprilie, menținând în vigoare procedurile standard de imigrare. Israelul permite oricui să emigreze în țară și să obțină cetățenia israeliană, cu condiția ca acea persoană să aibă cel puțin un bunic evreu. Rușii și ucrainenii reprezintă aproape trei sferturi dintre noii sosiți în Israel de la lansarea invaziei în Ucraina.

Distribuie