Iranul a început să producă uraniu îmbogățit la o puritate de 60% la facilitatea nucleară Fordow

Dragoș Ghiță
4 Min Read
Iranul a început să producă uraniu îmbogățit la o puritate de 60% la facilitatea nucleară Fordow

Agenția iraniană oficială de presă IRNA a informat (22.11.2022, citând mai mulți oficiali guvernamentali și din domeniul energiei nucleare iranieni) că Iranul a început, recent (dată neprecizată), să producă uraniu îmbogățit la o puritate de 60%, la facilitatea nucleară Fordow (facilitate nucleară subterană situată într-o zonă muntoasă din apropierea orașului Qom / provincia Qom / Iran – aproximativ 140 km S de Teheran). IRNA a precizat că această realizare reprezintă un progres semnificativ în programul nuclear dezvoltat de Iran.

Fordow a devenit, astfel, cea de-a doua facilitate nucleară din Iran capabilă să producă uraniu îmbogățit la o puritate de 60%, după facilitatea nucleară de la Natanz (orașul Natanz / provincia Isfahan / centru Iranului), care produce uraniu astfel îmbogățit încă din 2019.

Autoritățile iraniene au declarat în mod repetat că programul nuclear iranian este dezvoltat strict în scopuri pașnice deși comunitatea internațională a privit și privește în continuare cu îngrijorare dezvoltarea programului nuclear iranian.

Îmbogățirea uraniului până la o puritate de 60% reprezintă un pas tehnic scurt până la capabilitatea de a îmbogăți uraniul la o puritate de 90%. Uraniul îmbogățit la o puritate de 90% poate fi folosit pentru realizarea de arme nucleare și de aici și îngrijorarea comunității internaționale.

Agenția de presă Associated Press a informat (22.11.2022) că mai mulți experți internaționali (neprecizați) pe probleme de neproliferare nucleară au avertizat, în ultimele luni, că Iranul deține, în prezent, o cantitate suficientă de uraniu îmbogățit la o puritate de 60% pe care să îl poată reprocesa (în instalațiile de centrifugare în cascadă care sunt instalate la facilitățile nucleare Natanz și Fordow – n.r.) pentru a obține combustibil nuclear pentru cel puțin o bombă nucleară.

Pentru a se asigura că programul nuclear iranian este unul pașnic și că Iranul nu poate obține arme nucleare, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) din cadrul ONU, a dislocat în mod repetat inspectori la facilitățile nucleare din Iran și acestea s-au desfășurat normal, mai ales după semnarea (14.07.2015 la Viena / Austria) Planului Comun Cuprinzător de Acțiune (JPCOA – mai bine cunoscut ca Acordul Nuclear Iranian), până în momentul în care SUA (una dintre țările semnatare ale acordului, alături de RP Chineză, Federația Rusă, Marea Britanie, Germania plus Uniunea Europeană pe de o parte și Iranul, pe de altă parte – n.r.) a decis să se retragă unilateral din acest acord, în anul 2018 când la Washington era la putere administrația condusă de fostul președinte american, Donald TRUMP.

După ieșirea unilaterală a SUA din JCPOA, inspectorii AIEA nu au mai avut acces decât limitat la câteva dintre facilitățile nucleare de pe teritoriul Iranului, iar autoritățile de la Teheran au reluat dezvoltarea programului nuclear.

Pe 21.11.2022, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser KANAANI, a declarat că decizia Iranului de produce uraniu îmbogățit la o puritate de 60% și la facilitatea nucleară de la Fordow reprezintă un răspuns al autorităților de la Teheran la ceea ce el a calificat (fără a elabora) drept o rezoluție adoptată recent de AIEA.

La începutul acestei luni, câțiva oficiali AIEA și-au exprimat opiniile potrivit cărora Iranul și-a consolidat stocul de uraniu îmbogățit și au criticat autoritățile de la Teheran că nu permit accesul inspectorilor AIEA la facilitățile nucleare de pe teritoriul Iranului.

Au tercut aproape doi ani de când accesul deplin al inspectorilor AIEA pe teritoriul Iranului a fost stopat și aproximativ cinci luni de cînd echipamentele AIEA utilizate pentru monitorizare au fost îndepărtate de la facilitățile nucleare iraniene.

Distribuie