Iohannis va ajunge șef al Consiliului European cum a fost și la NATO! Tomac: “Șanse inexistente!”

Andri
3 Min Read

Zvonul conform căruia Iohannis ar demisiona din funcția de președinte al țării pentru a deveni președinte al Consiliului European este complet aberant, din punct de vedere politic. Ar trebui să ne gândim doar că România a ratat anul trecut aderarea la spațiul Schengen, ca să vedem cam câtă “greutate” are Iohannis în rândurile omologilor din UE. Probabil să distragă atenția de la eșec, vara trecută se lansase zvonul că Iohannis ar fi în cărți pentru preluarea funcției de secretar general al NATO- o altă aberație.

Astfel, europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, afirmă că şansele ca preşedintele Klaus Iohannis să devină şef al Consiliului European sunt ”aproape inexistente” în orice calcul ne-am poziţiona. ”Pentru ca preşedintele Iohannis să aibă vreo şansă reală din punct de vedere politic, ar trebui ca PNL-ul să câştige alegerile europarlamentare”, consideră el.

”Dacă ne uităm la configuraţia politică din Parlamentul European de astăzi şi proiecţia pentru alegerile de după 9 iunie, în orice calcul ne-am poziţiona, şansele ca preşedintele Iohannis să obţină această funcţie importantă la nivel european de preşedinte al Consiliului European sunt foarte mici”, a declarat, la RFI, Eugen Tomac, relatează News.ro.

El a explicat că aceste funcţii vor fi negociate politic imediat după alegerile europarlamentare din 9 iunie, referindu-se la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, funcţia de preşedinte al Consiliului European, preşedinte al Parlamentului şi Înalt Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate al UE.

”Pentru PPE, partidul care deţine în prezent preşedinţia Comisiei Europene şi dacă la alegerile din 9 iunie PPE îşi va reconfirma poziţia de cel mai mare partid parlamentar european, prima funcţie pe care o va viza şi a şi anunţat deja că o va susţine pe Ursula von der Leyen pentru această poziţie va fi cea de preşedinte al Comisiei Europene. Pentru a obţine mai multe funcţii din cele patru, este necesar să obţină un scor foarte mare şi evident asta ar însemna, pentru ca preşedintele Iohannis să aibă vreo şansă reală din punct de vedere politic, ca PNL-ul să câştige alegerile europarlamentare în România. Or dacă ne uităm la sondaje astăzi, este mult prea departe acest scenariu. De aceea, din punct de vedere procedural şi politic, şansele ca preşedintele Iohannis să obţină funcţia de preşedinte al Consiliului European în momentul de faţă sunt aproape inexistente”, a declarat Tomac.

Distribuie