Iohannis merge pe Slava Ukraini în chestiunea canalului Bâstroe: “Le-am dat acord provizoriu”

Andri
2 Min Read
Iohannis merge pe Slava Ukraini în chestiunea canalului Bâstroe: “Le-am dat acord provizoriu”

Întrebat, la finalul summitului B9, de la Varșovia, despre chestiunea adâncirii canalului Bâstroe, președintele Klaus Iohannis a răspuns miercuri seară că nu e nimic nou, Ministerul Transporturilor fiind informat din octombrie 2022 despre aceste lucrări.

Iohannis a spus că este evident că ucrainenii vor să găsească o nouă cale pentru a-și exporta mărfurile, în ciuda impactului dezastruos pe care îl au lucrările asupra biosferei Delta Dunării.

“Nu e nimic nou, le-am dat acord provizoriu (…) Dacă se exagerează cu astfel de chestiuni, care duc la înrăutățirea relațiilor bilaterale, se vor găsi unii care să se bucure și aceia sunt la Moscova”- a spus Iohannis.

Președintele practic a pus batista pe țambal, atacându-i chiar pe cei care critică lucrările ucrainenilor.

“Cred că multe declarații care s-au făcut în ultimele zile sunt și nepotrivite, și neproductive. Invit pe toți cei care sunt preocupați să aștepte până când experții verifică, discută și vin cu un plan de măsuri. Cred că e abordarea corectă, care ne duce la rezultate. Și ucrainenii fac lucrări pentru că vor să iasă undeva cu marfa lor. Cred că e de înțeles. Dar și noi avem pretenții ca Delta Dunării să fie protejată și asta e de înțeles. Dar calea este ca de obicei calea diplomatică.

Ministerul Transporturilor știe despre lucrări din octombrie. Nu e nicio noutate. Ei ne-au anunțat că vor să folosească canalul Bâstroe pentru a-și exporta marfa. Noi le-am dat un acord provizoriu până lucrările se clarifică. Cei care au încercat să facă o mare problemă din asta nu cred că au înțeles miza acestei perioade și nici nu mi se pare că preocuparea pentru Deltă este preocuparea numărul 1 pentru ei”- a declarat Iohannis la Varșovia.

Distribuie