Intervenţie Salvamont Argeș de 12 ore în masivul Făgăraş

Andri
2 Min Read
Intervenţie Salvamont Argeș de 12 ore în masivul Făgăraş

Duminică, 22 salvatori montani au făcut faţă cu succes unui adevărat maraton pentru salvarea unui tânăr în Munţii Făgăraş, care a alunecat de pe potecă ce duce la Vârful Moldoveanu. Victima era echipată corespunzător, la fel ca şi ceilalţi din grup.

A fost una dintre cele mai extenuante incursiuni de evacuare însă, la finele celor 12 ore de eforturi, victima a fost predată ambulanţei SMURD. Totul a început cu un apel la 112. Echipa de prim răspuns a Salvamont Argeş s-a aflat destul de aproape de locul accidentului, însă a fost nevoie de echipele de sprijin care au sosit cu echipamentul necesar.

Vremea rea nu numai că le-a pus piedici salvatorilor montani, făcând misiunea mult mai periculoasă, dar a împiedicat şi implicarea unui elicopter SMURD, în ciuda faptului că echipajul aerian a încercat o abordare dinspre sud, pe un alt traseu, prin Valea Oltului.

Nu numai vremea rea a îngreuna acţiunea de salvare. Un versant s-a prăbuşit în aval de stâna lui Burnei şi a întârziat operaţiunea, fiind necesară intervenţia primăriei Nucşoara, care a trimis un buldoexcavator pentru eliminarea rocilor.

Coborârea victimei s-a prelungit în noapte, inclusiv prin zone periculoase, însă operaţiunea s-a finalizat cu succes.

„La ora 9.14 am primit o alarmă prin Dispeceratul Salvamont referitoare la o persoană căzută sub Podul Văii Rele. Acţiunea a durat 12 ore. A fost o intervenţie destul de dificilă pentru că este o zonă foarte îngheţată şi abruptă.

Victima a fost predată SMURD cu multiple excoriaţii şi suspiciune de fractură de bazin fiind foarte

Sensibilă în zona lombară” – Ion Sănduloiu, director Salvamont Argeş.

„Victima a fost predată echipajului SMUR, în stare generală bună. Era conştient şi cooperant” – dr. Victor Pănuş, voluntar Salvamont Argeş.

Distribuie