Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului solicită îndepărtarea din Cimitirul Eroilor Pitești a monumentului dedicat securiștilor

Andri
3 Min Read
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului solicită îndepărtarea din Cimitirul Eroilor Pitești a monumentului dedicat securiștilor

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc solicită înlăturarea, din Cimitirul Eroilor din Pitești, a monumentului dedicat “eroilor” Securității, inaugurat miercuri, de Ziua Crucii (eveniment despre care am scris și noi, la momentul respectiv).

Printr-un comunicat de presă,  IICCMER își exprimă „consternarea și regretul în legătură cu încercarea de eroizare a foștilor lucrători ai Securității”.

„Solicităm îndepărtarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securități, care a fost ridicat în Cimitirul Eroilor din Pitești și delimitarea Instituțiilor Statului de această manifestare cu caracter totalitar. (…) Ridicarea unui monument funerar în onoarea foștilor ofițeri de Securitate și amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Pitești este un act revoltător, de o crasă impietate la adresa adevăraților eroi ai României. Pitești este orașul în care a funcționat una dintre cele mai cumplite închisori comuniste, locul în care s-au pus în practică o serie de procedee de dezumanizare și exterminare a celor pe care regimul îi considera dușmanii săi. Cele mai multe decese ale „luptătorilor frontului nevăzut” din Departamentul Securității Statului au avut loc în timpul confruntărilor cu adevărații eroi ai României, ofițerii, profesorii, muncitorii, țăranii, preoții și studenții, care s-au împotrivit cu arma în mână comunismului, impus în România de Armata Roșie și Partidul Comunist Român. Securitatea nu a fost un serviciu de informații ci „brațul armat al partidului”, cu care acesta îi ucidea pe cei care se opuneau comunismului. Ulterior, deși și-a drapat abuzurile în discursuri sforăitoare legate de „interesele naționale” și „suveranitate”, în perioada în care țara a fost condusă de Nicolae Ceaușescu, Securitatea a rămas un instrument de represiune și de intimidare a tuturor celor care au dorit să fie liberi și demni. Toate activitățile desfășurate de Securitate în anii ’70-’80 au avut drept scop apărarea și întărirea național comunismului românesc, protejarea familiei Ceaușescu și a altor demnitari ai regimului, precum și furtul de informații și tehnologie în beneficiul regimului Ceaușescu și al „lagărului comunist”, de care Securitatea a rămas profund atașată pe tot parcursul existenței sale”, se arată în comunicat IICCMER.

Distribuie