INS: Salariul mediu net a crescut cu 1,8%. Inflația a ajuns la aproape 16%

Andri
1 Min Read
INS: Salariul mediu net a crescut cu 1

Sărăcirea populației reiese clar din cifrele oficiale, publicate de Institutul Național de Statistică. Rata anuală a inflaţiei, acum de 15,3%, este aşteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră abia în semestrul I din 2024, conform Băncii Naţionale a României.

În schimb, câştigul salarial mediu net pe economie s-a situat în septembrie la 4.003 de lei, în creştere cu doar 70 lei, respectiv 1,8%, raportat la luna precedentă, sumele cele mai mari înregistrându-se în activităţile privind fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (16.085 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.233 lei), potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În sectorul bugetar, în luna septembrie 2022 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+8,8%, ca urmare a reluării plăţii cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică (+1%). În sănătate şi asistenţă socială, câştigului salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-0,4%).

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,8%.

Distribuie