Un înalt oficial guvernamental turc și-a exprimat public dorința ca premierul israelian să fie ucis de militanții Hamas

Dragoș Ghiță
2 Min Read
Un înalt oficial guvernamental turc și-a exprimat public dorința ca și premierul israelian să fie ucis de militanții Hamas

Adjunctul muinistrului turc al educației, Nazif Yilmaz, a redistribuit (11.10.2023) o postare a premierului israelian Benjamin Netanyahu, cu mesajul în limba turcă „Bir gün seni de vuracaklar. Gebereceksin…” care înseamnă „Într-o zi te vor împușca și pe tine. Vei muri…”

Mesajul vine în contextul războiului început în dimineața de 07.10.2023 de mișcarea teroristă palestiniană Hamas împotriva Israelului, prin declanșarea operațiunii “Al-Aqsa Flood”, operațiune marcată de acte de atrocitate extremă executate de militanții palestinien prin uciderea uciderea de tineri nevinovați și de membri ai comunităților evreiești, inclusiv prin decapitări de persoane în rândul cărora se aflau și copii.

Acțiunile teroriste ale Hamas au oripilat întreaga comunitate internațională și au generat reacții de susținere a Israelului în lupta sa pentru eliminarea amenințărilor teroriste la adresa poporului israelian.

Ținând cont de poziționarea majorității statelor de partea Israelului, mesajul adjunctul ministrului turc al educației reprezintă o gravă eroare diplomatică ce poate fi interpretată ca poziționare a Turciei față conflictul dintre Israel și gruparea teroristă palestiniană Hamas.

Astfel, deși este foarte bine cunoscut faptul că Turcia este un stat majoritar musulman, care a sprijinit întotdeauna palestinienii din Teritoriile Palestiniene (Fâșia Gaza și Cisiordania), un astfel de mesaj din partea unui înalt oficial turc nu se poate traduce decât în cheia că Turcia sprijină gruparea teroristă Hamas și urăște Israelul și autoritățile israeliene.

De asemenea, un astfel de mesaj, venit tocami din partea unui oficial din cadrul Ministerului turc al Educației, ridică semne de întrebare cu privire la ce se întâmplă în sistemul de educație din Turcia. Putem crede, oare, că elevii turci sunt îndoctrinați de pe băncile școlii să urască poporul israelian și să susțină jihadul (războiul sfânt al musulmanilor împotriva „necredincioșilor” – termen folosit de musulmani pentru a-i cataloga pe cei care nu sunt adepți ai Islamului) la fel cum se întâmplă în școlile religioase (denumite madrasa) din statele arabe musulmane?

Distribuie