Hamas ameniță că va ucide ostatici dacă Israelul lovește civilii din Fâșia Gaza

Dragoș Ghiță
5 Min Read

Mișcarea islamistă teroristă Hamas a amenințat (09.10.2023, comunicat prezentat de Abu Ubaida, un purtător de cuvânt al Hamas) că va executa câte un ostatic israelian de fiecare dată când Israelul bombardează o clădire palestiniană fără avertisment. Purtătorul de cuvânt al Hamas a mai precizat că, fiecare execuție a ostaticilor deținuți de Hamas va fi filmată și distribuită în mediul online.

Până în prezent, nu există un răspuns al autorităților israeliene față de această amenințare a Hamas. Potrivit ministrului israelian de externe, peste 100 de persoane (cetățeni israelieni dar și de altă naționalitate, inclusiv americană) au fost luate ostatice în cadrul acțiunilor teroriste executate (08.10.2023) de Hamas în sudul Israelului.

Potrivit suselor mass-media israeliene (care citează surse din cadrul autorităților și instituțiilor israeliene), numărul victimelor atacurilor teroriste ale Hamas pe teritoriul Israelului a ajuns (date furnizate în dimineața zilei de 10.10.2023) la peste 900 de morți (inclusiv 123 de militari israelieni, conform unui comunicat al Forțelor Armate israeliene din dimineața de 10.10.2023) și peste 2.600 răniți.

De asemenea, Forțele Armate israeliene au anunțat (dimineața de 10.10.2023) că numărul militarilor israelinei uciși de la declanșarea acțiunilor teroriste ale Hamas până în present a ajuns la 123.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis răzbunare într-un discurs plin de furie, acuzând gruparea teroristă Hamas, susținută de Iran, că a executat copii legați și a comis alte atrocități. B. Netanyahu a mai precizat, făcând refeire la Hamas și la acțiunile teroriste executate de militanții acestei grupări teroriste, că „Acest inamic josnic a vrut război și îl va primi”.

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza a informat (dimineața de 10.10.2023) că cel puțin 704 de palestinieni (inclusiv 143 de copii și 105 femei) au fost uciși și alți 3.726 răniți în urma raidurilor aeriene israeliene asupra enclavei încercuite începând de sâmbătă. Conform rapoartelor media și a martorilor oculari, printre locurile atacate s-au numărat blocuri de apartamente, o moschee și spitale, iar raidurile au dus la distrugerea unor drumuri și clădiri.

Israel a bombardat și sediul companiei private de telecomunicații palestiniene, ceea ce ar putea afecta serviciile de telefonie fixă, internet și telefonie mobilă pe teritoriul Fâșiei Gaza, iar acțiunile aeriene de bombardament ale Forțelor Armate israeliene au continuat și în cursul nopții de 09-10.10.2023. Acestea au vizat diferite obiective (inclusiv depozite de armament și centre de comandă ) ale grupării teroriste Hamas dar și ale grupării teroriste Jihadul Islamic și ale altor grupări teroriste care activează în Faâșia Gaza.

Violențele, care au condus la uciderea apeste 1.500 de persoane, au condus la reacții internationale de sustinere a Israelului după atacurile devastatoare executate de Hamas în sudul Israelului, în cadrul operațiunii “Al-Aqsa Flood”.

Reacții internaționale

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a declarat că, în prezent, aproximativ 137.000 de persoane se află în adăposturi ale misiuni ONU de asistență a palestinienilor din Fâșia Gaza, agenție care furnizează palestinienilor servicii de bază cum ar fi furnizarea de apă, alimente și asistență medicală.

Autoritățile americane, italiene, germane, franceze și britanice au emis o declarație comună prin care recunosc aspirațiile legitime ale poporului palestinian (privind crearea unui stat palestinian recunoscut internațional – n.r.) și își manifestă susținerea pentru măsuri egale de justiție și libertate, atât pentru israelieni cât și pentru palestinieni. De asemenea, în declarația comună se precizează că SUA, Italia, Franța, Germania și SUA rămân „unite și coordonate” pentru a asigura dreptul Iraelului de a se apăra.

Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi și omologul său turc, Tayyip Erdogan, au cerut atât Hamasului cât și Israelului să încheie imediat violențele și să protejeze civilii.

Autoritățile qatariote au efectuat apeluri urgente pentru negoceierea între părțile implicate în conflict în scopul eliberării femeilor și copiilor israelieni capturați de către Hamas în schimbul eliberării a 36 de femei și copii palestinieni din închisorile israeliene.

Distribuie