Guvernul plafonează polițele RCA pentru încă 6 luni

Andri
1 Min Read
Control de amploare al ASF la liderul pieței RCA

Guvernul se reunește astăzi în ultima ședință din acest an, iar pe ordinea de zi figurează  adoptare unei Ordonanțe de Urgență pentru plafonarea pe o perioadă de șase luni a tarifelor  RCA de referință. Fără această măsură, de la 1 ianuarie ar fi expirat plafonarea impusă polițelor RCA, care oricum au suferit scumpiri serioase după falimentul de anul acesta al Euroins.

Plafonarea, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, se va face la tarifele din 28 februarie 2023, care vor fi indexate cu coeficientul de inflație de  6,8%. De asemenea, și în ceea ce privește brokerii de asigurări ei vor avea plafonat comisionul de distribuţie în cazul RCA la un procent fix de 8%.

Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5% dintre asigurați se află în clase de bonus și restul în clase de malus.

Această soluție temporară vine în sprijinul tuturor categoriilor de asigurați și va oferi o dispersie a riscurilor la nivelul pieței RCA, susține Guvernul.

Distribuie