Guvernul a aprobat-o! Ordonanța austerității s-a înmuiat…

Andri
2 Min Read
Guvernul a aprobat-o! Ordonanța austerității s-a înmuiat...

Executivul a aprobat, vineri, ordonanța de urgență care reduce cheltuielile bugetare. Din proiect a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat. De asemenea, a  fost eliminată interdicția cumulului pensiei și salariului de la stat sau supraimpoziterea salariilor bugetarilor care câștigă mai mult decât președintele țării. În general, măsurile propuse sunt neglijabile- guvernanții nedorind să își nemulțumească o parte importantă din electorat (bugetarii) chiar în an preelectoral.

Proiectul de ordonanţă care prevede o reducere cu 10% a cheltuielilor cu bunurii şi servicii în instituţii publice, interdicţia ca acestea să achiziţioneze autoturisme, mobilier şi birotică, oprirea angajărilor la stat, cu unele excepţii, înjumătăţirea numărului de posturi din cabinetele demnitarilor. Măsurile ar urma să ducă la o reducere cu 5,33 miliarde de lei a cheltuielilor de la buget. Executivul a apelat la o serie de măsuri pentru a reduce cheltuielile publice, având în vedere gaura de 20 de miliarde de lei din buget.

Proiectul de ordonanţă a fost publicat de luni, pe site-ul Ministerului Finanţelor, pentru consultare.

„Sunt sigur că mare parte cunoaşteţi acest demers al Guvernului de a adopta o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri mai corecte, mai eficiente a banului public. Faţă de forma pe care am avut-o în transparenţă decizională, în cadrul procesului de avizare au apărut şi câteva modificări”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu la Palatul Victoria.

Distribuie