Grecia oferă o rută alternativă pentru exporturile de cereale ucrainene

Argeș Online
3 Min Read
Grecia oferă o rută alternativă pentru exporturile de cereale ucrainene

Grecia se oferă să ofere o rută alternativă pentru cerealele ucrainene prin porturile sale nordice de la Salonic și Alexandroupoli, a declarat ministrul de externe George Gerapetritis în cadrul Consiliului informal al Afacerilor Externe al UE, care a avut loc luni în capitala ucraineană Kiev. Această propunere nu a venit ca o surpriză și reflectă un plan discutat deja de guvernul grec cu partenerii săi din UE și cu țările din afara blocului comunitar.

Acordul intermediat de Turcia privind exporturile de cereale ucrainene prin porturile sale de la Marea Neagră s-a prăbușit, deși diplomații preferă să-l numească „înghețat”. Există o activitate intensă în culise pentru găsirea unor alternative, deoarece Ucraina este vitală pentru aprovizionarea globală cu cereale.

Grecia a purtat discuții atât în ​​Bruxelles, cât și în Marea Britanie, care are un rol important în luarea deciziilor referitoare la Ucraina. Planul convenit prevede transportarea produselor agricole prin tren prin România și Bulgaria către Salonic și Alexandroupoli.

Navele comerciale deținute de greci vor juca un rol foarte important în transportul cerealelor, așa cum au făcut-o atunci când exporturile prin Marea Neagră erau posibile. Cu toate acestea, în timp ce cele două porturi grecești pot găzdui navele necesare pentru transportul cerealelor, există limitări de capacitate în rețeaua feroviară din nordul Greciei. Cel puțin a scăpat de daunele provocate mai la sud, în regiunea Tesalia, de inundațiile recente.

Implementarea planului poate servi și ca stimulent pentru accelerarea modernizării necesare a căilor ferate, cum ar fi linia de la Alexandroupoli către Ormenio, ultima stație înainte de Bulgaria și foarte aproape de granița cu Turcia.

Gerapetritis le-a spus colegilor săi din UE că Grecia este gata să contribuie la o soluție și s-a concentrat asupra „consecințelor enorme” ale prăbușirii acordului cu Rusia, în special pentru țările din Sudul Global.

Există rute alternative la planul grec, prin Marea Baltică și Marea Adriatică. Polonia susține opțiunea baltică, în colaborare cu Lituania, deși un port polonez, cum ar fi Gdansk, este mult mai probabil să fie punctul de export decât portul lituanian Klaipeda. Opțiunea adriatică se concentrează pe portul croat Rijeka, cu cereale transportate prin tren prin Ungaria și Slovacia.

Distribuie