Gazprom a oprit în totalitate furnizarea de gaze către UE prin Nord Stream 1

Dragoș Ghiță
2 Min Read
Gazprom a oprit în totalitate furnizarea de gaze către UE prin Nord Stream 1

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat (31.08.2022, postare pe contul de Telegram al companiei ruse de stat) că a oprit în totalitate alimentarea cu gaze naturale a gazoductului Nord Stream 1, prin care era asigurată alimentarea cu gaze naturale a statelor din vestul Uniunii Europene, în principal a Germaniei.

Potrivit comunicatului distribuit pe contul de Telegram al Gazprom, din cauza necesității executării unor lucrări de reparații la turbinele folosite pentru pomparea gazelor, alimentarea a fost oprită în dimineața zilei de 31.08.2022 și va fi reluată în dimineața de  03.09.2022.

Până la momentul sistării totale a furnizării de gaze, gazoductul Nord Stream 1 funcționa la doar 20% din capacitate, oficialii Gazprom motivând că volumul scăzut de gaze livrate prin acest gazoduct are drept cauze defecte apărute la echipamentele de pompare a gazelor, care au condus la oprirea mai multor turbine de pompare.

Pentru a vedea contextul general, mai trebuie precizat că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina (24.02.2022), Gazprom a redus alimentarea cu gaze naturale a 12 state membre UE și a oprit în totalitate furnizarea de gaze naturale către Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Olanda și Polonia.

Prin sistarea furnizării de gaze naturale către UE sau prin reducerea considerabilă a cantității de gaze naturale furnizate, Federația Rusă folosește resursele sale naturale ca o armă foarte eficace în contextul geopolitic și economic tot mai complex din prezent, deși autoritățile ruse au negat oficial aceste acuzații.

Prin scoaterea din operabilitate a gazoductului Nord Stream 1, Federația Rusă ar putea forța și trecerea la utilizarea gazoductului Nord Stream 2 care, deși este complet operațional, nu a fost utilizat din cauza sancțiunilor impuse Federație Ruse.

Distribuie