Franța își retrage ambasadorul și încheie cooperarea militară cu Nigerul

Argeș Online
2 Min Read
Franța își retrage ambasadorul și încheie cooperarea militară cu Nigerul

Emmanuel Macron a anunțat retragerea ambasadorului și încheierea cooperării militare cu Nigerul, la două luni după lovitura de stat militară care a înlocuit conducerea civilă a țării africane cu o juntă, relatează BBC.

„Franța a decis retragerea ambasadorului. În orele următoare, ambasadorul nostru, precum și alți diplomați, se vor întoarce în Franța”, a declarat președintele francez. Cooperarea militară cu Nigerul s-a încheiat, iar trupele franceze care se mai află în țara africană vor pleca în lunile următoare. Decizia vine după săptămâni de animozități și proteste față de prezența franceză în țară, proteste regulate organizându-se la Niamey. Totuși, decizia reprezintă o lovitură puternică pentru operațiunile contra-teroriste ale Franței în Sahel și pentru influența sa în regiune.

Macron a mai afirmat că Franța nu va fi ținută ostatică de puciști. Macron a menționat că îl consideră în continuare pe Mohamed Bazoum, aflat în prezent în captivitate, drept singura autoritate legitimă în Niger și l-a informat despre decizia sa. El a precizat că președintele demis de la putere este un ostatic al juntei. Conducerea militară a Nigerului a încercat să-l îndepărteze pe ambasadorul Sylvain Itte luna trecută, dar acesta a refuzat să plece chiar și după ce a primit un ultimatum de 48 de ore.

Distribuie