Franța interzice toate demonstrațiile pro-palestiniene

Argeș Online
2 Min Read
Franța interzice toate demonstrațiile pro-palestiniene

Interdicția vine în contextul în care bombele israeliene au ucis peste 1.400 de oameni, rănind mii și distrugând cartiere întregi în Gaza. Poliția franceză a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii care au ieșit în stradă în sprijinul palestinienilor, puțin timp după ce guvernul a decis interzicerea unor astfel de mitinguri. Poliția a întrerupt un miting în capitala Paris joi, în urma unei ordine date de ministrul de Interne Gerald Darmanin de a interzice toate demonstrațiile pro-Palestina în numele „ordinii publice”. Criticii au numit această decizie un atac asupra libertăților civile. „Trăim într-o țară a legii civile, o țară în care avem dreptul să ne exprimăm și să demonstrăm. [Este nedrept] să interzici de o parte și să autorizezi de cealaltă parte și aceasta nu reflectă realitatea Palestinei”, a declarat Charlotte Vautier, în vârstă de 29 de ani, agenției de știri Reuters.

Interdicția a venit în timp ce Israel continuă să bombardeze Fâșia Gaza pentru a șasea zi, ucigând peste 1.400 de oameni, rănind mii și distrugând cartierele teritoriului deja asediat, acum sub un asediu total.
Bombardamentele au început sâmbătă, după ce grupul armat palestinian Hamas a lansat o incursiune în teritoriul israelian. Peste 1.300 de oameni au fost uciși în Israel și cel puțin 100 au fost luați prizonieri de Hamas.
Ministrul francez Darmanin a declarat că cel puțin 24 de persoane au fost arestate în Franța pentru „acte antisemite” din ziua de sâmbătă, adăugând că el crede că orice străin care comite astfel de acte ar trebui expulzat din Franța „fără întârziere”.

Franța găzduiește cele mai mari comunități musulmane și evreiești din Europa, iar evenimentele din străinătate pot adesea accentua tensiunile la nivel intern. Nu au fost anunțate restricții pentru evenimentele în sprijinul Israelului.

Distribuie