Forțele Armatea ale SUA au lovit două baze al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice iraniene din Siria

Dragoș Ghiță
3 Min Read

Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, a informat (26.10.2023, comunicat postat pe sit-ul oficial al Departamentului american al SUA) că, pentru legirimă apărare și ripostă la atacurile executate în ultima perioadă de militanți islamiști asupra bazelor militare din Irak și Siria care găzduiesc militari americani, Forțele Armate ale SUA au (26.10.2023, cel mai probabil prin atacuri aeriene) două facilități militare din estul Siriei utilizate de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (Islamic Revolutionary Guard Corps – IRGC) din Iran și grupările proxi de militanți isalmiști al IRCG.

În comunicatul secretarului american al apărării se precizează următoarele:

„Astăzi, la ordinul președintelui Joe Biden, Forțele Armate ale SUA au executat lovituri de auto-apărare asupra a două facilități din estul Siriei utilizate de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice și grupări afiliate acestuia. Aceste lovituri de precizie și de legitimă autoapărare reprezintă o ripostă la o serie de atacuri în curs de desfăşurare şi în cea mai mare parte eşuate, începută pe 17.10.2023, împotriva personalului american din Irak şi Siria de către grupări militante susţinute de Iran. În urma acestor atacuri, un contractor civil de cetățenie americană a decedat în urma unui infarct provocat de unul dintre atacuri și 21 de militari americani au suferit răni ușoare, dar și-au reluat servicul militar activ. Președintele SUA nu are o prioritate mai mare decât asigurarea securității personalului american și a ordonat acțiunile escutate astăzi pentru a transmite un mesaj clar că SUA nu vor tolera astfel de atacuri, se vor apăra și își vor proteja personalul și interesele.

SUA nu caută conflictul și nu au nicio intenție sau dorință de a se angaja în viitoare ostilități, dar aceste atacuri susținute de Iran împotriva forțelor SUA sunt inacceptabile și trebuie să înceteze. Iranul dorește să=și ascundă implicarea și neagă rolul său în executarea acestor atacuri împotriva forțelor noastre. Nu-i vom lăsa. Dacă atacurile executate de grupările prosi ale Iranului continuă, nu vom ezita să adoptăm toate măsurile necesare protejării oamenilor noștri.

Aceste lovituri precise executate în scop de auto-apărare nu au avut decât intenția de a proteja și apăra personalul american din Irak și Siria. Aceste lovituri nu separate și distincte de conflictul dintre Israel și Hamas și nu constituie o schimbare în abordarea SUA a conflictului Israel-Hamas. Continuăm să solicităm tuturor statelor și entitățlor nestatale să nu treacă la acțiuni care ar putea escalada conflictul către unul extins la nivel regional.

Distribuie