Fisurile de la gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost produse în urma unor acțiuni deliberate executate de autori neidentificați

Dragoș Ghiță
2 Min Read
Fisurile de la gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost produse în urma unor acțiuni deliberate executate de autori neidentificați

Premierul Danemarcei, Mette FREDERIKSEN, a declarat (27.09.2022, conferință de presă susținută la Copenhaga) că autoritățile daneze însărcinate cu investigarea cauzelor producerii fisurilor în gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 – care tranzitează, pe sub Marea Baltică, și Zona Economică (ZE) a Danemarcei – au finalizat o evaluare asupra situației, concluzionând că fisurile care au dus la scurgerile de gaze naturale au fost cauzate, în mod evident, de acțiuni deliberate executate de autori ce nu au putut fi identificați până în prezent.

Premierul danez a mai adăugat că, deși acțiunile care au condus la producerea fisurilor au fost executate în mod deliberat, acestea nu reprezintă un atac asupra Danemarcei.

Și premierul suedez, Magdalena ANDERSSON, a declarat (27.09.2022), la rândul său, că fisurile apărute la gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 (care tranzitează și ZE suedeză) au apărut în urma unor explozii care, potrivit analizării informațiilor obținute de autoritățile suedeze, cât și în urma informațiilor furnizate de autoritățile daneze, au fost provocate în mod deliberat și reprezintă, cel mai probabil, un act de sabotaj. Oficialul suedez a ținut să precizeze că, deși acțiunile care au condus la producerea fisurilor au fost executate în mod deliberat, acestea nu reprezintă un atac asupra Suediei sau Danemarcei, deoarece au avut loc în Apele Internaționale din Marea Baltică.

Seismologul Bjorn LUND din cadrul Centrului Național Seismologic din Suedia (CNSS) a declarat (27.09.2022, pentru televiziunea suedeză SVT) că momentele exploziilor au fost înregistrate de CNSS în zonele unde s-au fisurat gazoductele ca activități seismice produse, fără nicio îndoială, de explozii.

Nota redacției: reamintim că autoritățile daneze și Consorțiului Nord Stream AG (operatorul Nord Stream 1 și Nord Stream 2) au anunțat (26.09.2022) despre existența unei fisuri în gazoductul Nord Stream 2, iar autoritățile suedeze au anuțat (27.09.2022) despre existența a două fisuri în gazoductul Nord Stream 1. Informații detaliate despre cele două incidente sunt disponibile mai jos:

Distribuie