Agenția daneză pentru Energie a informat (26.09.2022, comunicat) că Autoritatea Maritimă daneză a detectat (dimineața de 26.09.2022) o fisură și scurgere de gaze naturale la gazoductul Nord Stream 2, care leagă Federația Rusă de Germania. Imediat după detectare, Autoritatea Maritimă daneză a emis un avertisment de navigație și a stabilit o zonă de interdicție de trafic naval pe o rază de cinci mile marine de locul unde a fost detectată fisura, zonă pe care a catalogat-o ca fiind periculoasă pentru traficul naval.
Un purtător de cuvânt al Consorțiului Nord Stream AG (operatorul Nord Stream 2), Ulrich LISSEK, a confirmat (26.09.2022) fisura din gazoduct, precizând că, în dimineața de 26.09.2022, a fost detectată o pierdere de presiune în gazoductul Nord Stream 2 (de la 105 bari, presiunea normală din gazoduct la numai 7 bari, presiunea din gazoduct măsurată la terminalul din Germania) și că imediat după ce a fost detectată pierderea de presiune, Nord Stream AG a informat autoritățile maritime responsabile din Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda și Federația Rusă cu privire la acest aspect, iar autoritățile maritime daneze au identificat zona unde s-a produs fisura.
Cauza fisurii nu este cunoscută, încă, iar în prezent, autoritățile competente își coordonează eforturile pentru a împiedica orice fel de incident.
Agenția daneză pentru Energie a ținut să mai precizeze că incidentul nu va avea niciun fel de consecințe asupra securității aprovizionării Danemarcei cu gaze naturale.
Gazoductul Nord Stream 2 are o lungime totală de 1.230 km și leagă, pe sub Marea Baltică, Federația Rusă de Germania. Până la momentul producerii fisurii, gazoductul era complet alimentat (cu o cantitate de 177 milioane metri cubi de gaz), însă niciun metru cub de gaz nu a fost livrat, încă, Germaniei prin acest gazoduct.