Fermierii amenință cu un protest uriaș dacă nu se interzice tranzitul cerealelor din Ucraina

Andri
2 Min Read
Fermierii amenință cu un protest uriaș dacă nu se interzice tranzitul cerealelor din Ucraina

Asociațiile de fermieri solicită președintelui, Guvernului și Ministerului Agriculturii să întreprindă toate demersurile legale și diplomatice pentru interzicerea tranzitului și importurilor de produse agricole din Ucraina în perioada 15 iunie 2023 – 15 martie 2024. Altfel, pe 7 iunie 2023 va începe un protest național mult mai amplu decât cel din 7 aprilie 2023, care se va încheia doar după ce se va implementa solicitarea precizată anterior.

La protestul de vineri au participat peste 10.000 de fermieri și peste 3.500 de utilaje agricole care au manifestat pașnic în foarte multe județe din țară (Arad, Argeș, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Cavasna, Cluj, Galați, Iași, Mureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Timiș, Tulcea, Vrancea și desigur, București).

Organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare – AAC, Federația Națională PROAGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – FAPPR solicită în continuare Președintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă, președintelui PSD Marcel Ciolacu și Ministrului Agriculturii Petre Daea  să intervină la Bruxelles pentru interzicerea tranzitului și importurilor de produse agricole din Ucraina.

„Impactul resimțit de fermierii din România este de greu de estimat astăzi pentru că întreaga economie a produselor agricole si agroalimentare a fost direct si grav afectată. În anul de recoltă 2023 majoritatea producătorilor agricoli vor fi puși în situația de a-și închide fermele din cauza costurilor mari de înființare a culturilor agricole, iar perspectiva unor prețuri de vânzare mici, sub costuri, chiar în condițiile unor producții bune nu vor aduce salvarea fermierilor. În perioada următoare membrii noștri vor adopta o poziție de expectativă, cu niciun fel de îngăduință față de vreo viitoare lipsă de reacție a autorităților”, au anunțat fermierii.

Distribuie