Federația Rusă amenință din nou, voalat, Republica Moldova

Dragoș Ghiță
3 Min Read
Federația Rusă amenință din nou

Făcând referire la interviul pe care preşedintele Republicii Moldova, Maia SANDU, l-a acordat (20.01.2023) publicaţiei POLITICO în care afirma că odată cu invazia rusă din Ucraina în ţara sa a apărut o temă de discuție foarte serioasă despre o eventuală renunţare la neutralitatea înscrisă în Constituţia R. Moldova, senatorul rus și vicepreședintele Comitetului pentru Afaceri Internaționale din cadrul Consiliului Federației (Camera superioară a Parlamentului Federației Ruse), Andrei KLIMOV, a declarat (23.01.2023, postare pe contul său oficial de Telegram) că autoritățile de la Chişinău (capitala R. Moldova) riscă ”repetarea scenariului ucrainean”, amenințând astfel, în mod indirect și voalat R. Moldova. De asemenea în contextul unei posibile uniri cu România dorită de un număr tot mai mare de cetățeni moldoveni, oficialul rus, a catalogat România drept unul dintre cele mai înapoiate state ale NATO.

În postarea oficialului rus Andrei KLIMOV, se precizează, printre altele, următoarele:

„La Chişinău, pe fundalul conflictului ucrainean, se analizează dacă se va renunţa la statutul de neutralitate consacrat prin Constituţie în favoarea aderării la o alianţă mai mare, după cum a răspuns preşedintele moldovean M. Sandu la o întrebare adresată de Politico.

Doamna are 50 de ani. Aşa că a trăit în URSS până la 20 de ani. Ea ar trebui să cunoască istoria noastră comună şi să ştie că nu este necesar să încredinţeze Occidentului destinul poporului.

Acei membri pro-americani ai NATO tocmai acum au nevoie de mai multă carne de tun pentru a lupta cu Rusia pe câmpul de luptă. Populaţia ucraineană, mulţumită lui Biden şi colegilor săi europeni, se reduce pe zi ce trece. Numărul acestora pe teritoriile aflate sub controlul regimului marionetă de la Kiev este deja de aproape două ori mai mic decât în URSS. Pierderile totale, milioane de oameni, sunt de multe ori mai mari, de altfel, decât întreaga populaţie a Moldovei. Iar economia şi sfera socială a celei mai dezvoltate republici din URSS – Ucraina – se află acum în ruină datorită executorilor săi pro-NATO.

Nu este timpul, dragi cetăţeni ai ţării vecine, să trageţi propriile concluzii cu privire la gândurile actualilor voştri şefi de a transforma teritoriile moldoveneşti într-un alt teatru de operaţiuni militare NATO? Sau poate că scopul lui Sandu & comp este de a transforma Moldova, încă neutră şi formal independentă, într-o provincie a României din NATO (poate, unul dintre cele mai înapoiate state membre NATO)?

Apropo: problemele dezastruoase ale Ucrainei au început după lovitura de stat pro-occidentală (2014), urmată de respingerea neutralităţii constituţionale „neindependente” care exista până atunci şi de anunţul oficial al politicii Kievului de aderare la blocul militar anti-rusesc NATO”.

Distribuie