Explozie puternică în Istanbul soldată cu cel puțin șapte morți și peste 80 de răniți

Dragoș Ghiță
3 Min Read
Explozie puternică în Istanbul soldată cu cel puțin șapte morți și peste 80 de răniți

Guvernatorul județului turc Istanbul, Ali YERLIKAYA, a anunțat (13.11.2022, postare pe contul de Twitter) că, pe 13.11.2022, în jurul orei 16.20 (ora Turciei), pe bulevardul Istiklal, din centrul orașului Istanbul (capitala județului Istanbul), a avut loc o explozie puternică în urma căreia cel puțin șase persoane au fost ucise și alte peste 80 au fost rănite.

Deși până în prezent cauza exploziei nu a fost încă stabilită, mai mulți oficiali turci între care și președintele turc, Recep Tayyip ERDOGAN, au declarat că, cel mai probabil, explozia este rezultatul unui act terorist. Recep Tayyip ERDOGAN a precizat, în acest sens, că explozia este cu siguranță un act terorist iar cei responsabili de producerea acesteia vor fi identificați și pedepsiți.

Posibilul atentat nu a fost revendicat încă și este foarte greu de stabilit cine ar putea fi în spatele acestuia, mai ales din prisma faptului că actualul regim autoritar, aproape dictatorial, al președintelui turc R.T. ERDOGAN nu este deloc apreciat în Turcia, mai ales după măsurile represive foarte dure instituite de autoritățile turce după tentativa eșuată de lovitură de stat din 15.07.2016.

În trecut, Gruparea Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK Kongra Gel) – grupare desemnată drept organizație teroristă de autoritățile turce și recunoscută ca atare (la solicitarea autorităților turce) și de comunitatea internațională și gruparea teroristă Statul Islamic din Irak și Levant (cunoscută publicului larg după acronimul ISIS sau după denumirea de Stat Islamic) au mai executat atentate pe teritoriul Turciei, dar acestea erau revendicate imediat după executare.

Militari din cadrul Forțelor Armate turce execută frecvent acțiuni de luptă în nordul Irakului (împotriva militanților PKK din R.A. Kurdistan / Irak sau Kurdistanul irakian) și în nordul Siriei (împotriva militanților kurzi ai Unităților de Apărare a Poporului – YPG), iar aceste acțiuni pot avea consecințe în acte teroriste executate ca răspuns la acțiunile Forțelor Armate turce.

Nu pot fi excluse nici alte posibilități cu privire potențiali dușmani ai regimului ERDOGAN, mai ales ținând seama de faptul că președintele turc încearcă (și de multe ori reușește) să se impună ca lider regional și chiar global.

Distribuie