Efectul taxei de solidaritate: Profit cu 80% mai mic pentru Petrom

Andri
2 Min Read
Efectul taxei de solidaritate: Profit cu 80% mai mic pentru Petrom

Taxa de solidaritate, impusă de Guvern anul acesta, a afectat din plin OMV Petrom. Firma a înregistrat o scădere semnificativă a profitului net pentru prima jumătate a acestui an, cu o reducere de 80%. Astfel, în primul semestru a avut un profit de  944 milioane de lei, comparativ cu rezultatul net de 4,646 miliarde lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare remise, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.

OMV Petrom a estimat o contribuție de solidaritate de aproximativ 1,5 miliarde lei pentru anul fiscal 2022, care a fost plătită la sfârșitul lunii iunie 2023.

În trimestrul II din acest an, OMV Petrom a raportat o pierdere de 537 milioane de lei, faţă de un profit net de 2,898 miliarde de lei în trimestrul II al anului trecut şi de 1,481 miliarde de lei în primul trimestru din 2023.

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate de 17,864 miliarde de lei în perioada ianuarie- iunie 2023 a scăzut cu 30% comparativ cu perioada similară din 2022, influenţată negativ de preţuri mai mici ale mărfurilor şi de volume mai mici aferente vânzărilor de produse petroliere şi energie electrică, compensate doar parţial de volumele mai mari aferente vânzărilor de gaze naturale.

Distribuie