Dosarul 10 August: Șefii jandarmilor au fost trimiși în judecată, la 5 ani după violențe

Andri
2 Min Read
Dosarul 10 August: Șefii jandarmilor au fost trimiși în judecată

Actele de violență ale Jandarmieriei, de la protestul din 10 august 2018, îndreptat împotriva guvernului PSD, nu vor rămâne nejudecate. Şaisprezece persoane, între care fostul adjunct al directorului general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Laurenţiu Cazan, fostul inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, fostul prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, au fost trimise în judecată în Dosarul 10 August, potrivit unui comunicat de presă.

În urma incidentelor din 10 august 2018, 433 de persoane au fost rănite. Până în prezent, s-au constituit parte civilă în dosar 312 dintre persoanele vătămate. Trimiterea în judecată vine la cinci ani de la incidente.

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, marţi, că procurorii Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpaţi, cercetaţi în stare de libertate, în cauza cunoscută generic sub denumirea „Dosarul 10 August”.

„Procurorii Secției parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpați, cercetați în stare de libertate”, se arată în comuniatul citat.

Procurorii mai precizează că până la 1 august 2023, dintre persoanele vătămate, 312 s-au constituit părți civile în cauză.

De asemenea, propcurorii mai spun că, din cercetările efectuate, a rezultat că intervenția în forță a jandarmilor s-a făcut cu „încălcarea principiilor necesității, gradualității și proporționalității, principii consacrate de reglementările legale în materie și reflectate în jurisprudența CEDO”.

„Astfel, s-a reținut că jandarmii au acționat nu doar împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora și aplicării măsurilor legale, ci și împotriva manifestanților pașnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor”, precizează procurorii.

Distribuie