Un al doilea cetățean român ucis în urma acțiunilor teroriste ale Hamas împotriva Israelului

Dragoș Ghiță
2 Min Read
Un al doilea cetățean român ucis în urma acțiunilor teroriste ale Hamas împotriva Israelului

Ministerul român de Externe a confirmat (13.10.2023, comunicat) decesul unui al doilea cetățean român în Israel, în urma acțiunilor teroriste executate (07.10.2023) de militanții grupării teroriste Hamas împotriva Israelului.

În comunicatul MAE român se precizează următoarele:

„Ministerul Afacerilor Externe informează cu regret că, până în prezent, se confirmă decesul a două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel, astfel:

  • persoana al cărei deces a fost anunțat de către autoritățile israeliene la data de 9 octombrie 2023, care deținea cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel;
  • persoana pe care familia a declarat-o dispărută la data de 12 octombrie 2023 și al cărei deces a fost confirmat de autoritățile israeliene la data de 13 octombrie 2023.

Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiilor și își exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri. De asemenea, reiterează condamnarea fermă a terorismului în toate formele sale de manifestare.

Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin în permanență contactul cu autoritățile israeliene pentru verificarea informațiilor cu privire la cetățenii români.”

De asemenea, purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a prezentat și un bilanț al românilor repatriați la cerere din Israel, menționând că, în prezent MAE mai are în vedere acordarea de sprijin pentru întoarcerea în țară pentru alte 50 de persoane cu cetățenie română din Israel care au solicitat acest lucru.

R.Filip a mai precizat că aproximativ 350 de persoane cu cetățenie română se află în prezent în Fâșia Gaza (enclavă palestiniană aflată în prezent sub blocadă totală impusă de Israel în urma operațiunii teroriste “Al-Aqsa Flood” a Hamasului împotriva Israelului) iar 200 dintre acestea au solicitat sprijin de evacuare de la autoritățile române. R.Filip a precizat că situația din Fâșia Gaza este una extrem de delicată și, deși are în atenție cetățenii români aflați în aceaztă zonă, momentan MAE nu poate face nimic concret pentru evacuarea acestora.

Distribuie