Directorul general al centralei nucleare Zaporojie a fost eliberat

Dragoș Ghiță
2 Min Read
Directorul general al centralei nucleare Zaporojie a fost eliberat

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) din cadrul ONU, Rafael Mariano GROSSI, a informat (03.10.2022, postare pe contul de Twetter) că directorul general al Centralei Nucleare ucrainene Zaporojie, Igor MURAȘOV, a fost eliberat (nu se precizează data eliberării acestuia, însă, cel mai probabil oficialul ucrainean a fost eliberat pe 03.10.2022).

În postarea sa, R.M. GROSSI a salutat eliberarea oficialului ucrainean, menționând că Igor MURAȘOV s-a reîntors la familia sa, neprecizând, însă, alte detalii legate de eliberarea acestuia.


Reamintim că directorul general al Centralei Nucleare ucrainene Zaporojie, Igor MURAȘOV, fusese reținut (30.09.2022, în jurul orei locale 16.00) de o patrulă a forțelor ruse dislocate pe teritoriul Ucrainei, pe o cale de comunicație rutieră care face legătura între locul unde se află centrala nucleară Zaporjie și localitatea Energodaru, din proximitatea centralei nucleare Zaporojie.

AIEA (care are dislocați permanent doi inspectori la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina, pentru a monitoriza situația și pentru a evalua și semnala riscurile, în scopul prevenirii unui accident nuclear) a contactat autoritățile ruse, imediat după reținerea oficialului ucrainean,  pentru a cere clarificări cu privire la motivele reținerii acestuia.

Distribuie