Descoperire istorică pe Vâlsan: Număr record de exemplare de asprete!

Andri
2 Min Read

O echipă internațională de cercetători a verificat râul Vâlsan din Argeș, în cadrul unui proiect al Fundației „Alex Găvan”- „Aspretele trăiește”, desfășurat în parteneriat cu Fauna and Flora International.. Celebrul alpinist îi însoțește pe specialiștii veniți din România și din Germania și a dat vestea cea mare: a fost descoperit cel mai mare numărul de aspreți de până acum, într-o singură zonă a Vâlsanului.

Cercetătorii au împărțit râul Vâlsan în 21 de sectoare și au verificat primul sector. 56 este numărul final al aspreților pescuiți cu o metodă științifică, măsurați, cântăriți și apoi eliberați.

Fundația aplinistului se ocupă de cercetarea și protejarea aspretelui. Anul trecut, râul Vâlsan a fost împărțit, tot pentru a căuta aspretele, în același numărul de sectoare. Atunci, cercetătorii au găsit 27 de pești din specia asprete în tot râul. Faptul că acum sunt mult mai mulți arată două lucruri, spun specialiștii. Primul, că mediul le este prielnic, iar al doilea, că se înmulțesc.

Zona în care sunt cercetătorii este rezervație naturală. Fundația intenționează să creeze un sanctuar în care aspretele să fie vedetă, dacă se va reuși înmulțirea și adaptarea în captivitate. Așa, spun reprezentanții, existența acestui pește ar ajuta nu doar comunitatea locală, ci și România.

Aspretele este numit și „fosila vie”. Este cel mai rar pește din Europa și, posibil, chiar din lume. Numărul mare descoperit este o mare speranță pentru cercetători, dar nu îl salvează de la dispariție. De aceea, cercetătorii vor să acționeze în jur. Vor desființa mai multe baraje care au rămas fără utilitate ca să nu mai afecteze mediul. De asemenea, au cerut autorităților să nu mai intervină asupra vegetației din jur.

Distribuie