Cumulul pensiei cu salariul de la stat va fi impozitat. Dar doar peste 5000 euro!

Andri
2 Min Read
Cumulul pensiei cu salariul de la stat va fi impozitat. Dar doar peste 5000 euro!

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat azi că a propus impozitarea progresivă a veniturilor cumulate din pensie și salariu la stat, acolo unde acestea depășesc indemnizația președintelui – aproximativ 25.000 de lei/lună. Pragul propus este unul foarte ridicat însă și nu va afecta prea mulți bugetari.

Ciolacu a precizat că o asemenea măsură nu vizează cumularea pensiei cu salariul din privat. Măsura ar urma să fie discutată pentru adoptare la nivel de lege în Parlament, nu prin ordonanță de urgență, pentru că ar depăși limitele constituționale ale delegării legislative.

„În niciun caz nu puteam prinde cumulul în ordonanță. Nu se poate prin ordonanță, se poate numai prin lege. Au fost mai multe discuții privind constituționalitatea unui astfel de demers și am discutat mai multe variante. Din punctul meu de vedere, dacă dai o pensie de 2000 de lei ești și portar la o primărie, eu nu pot să îi iau acelui om dreptul de a munci să își acopere minimul necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariu și pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. Dacă prin acel cumul depășești, să zicem salariul brut al președintelui, care este de aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului. În lege nu poți să treci numai pe cei care au și componentă specială în pensie. Nu poți să interzici doar la unii. Eu cred că varianta corectă e impozitarea progresivă pe praguri”, a declarat Ciolacu.

Distribuie