Critici ale sindicatului Cartel Alfa la adresa pachetului de măsuri fiscale inițiat de Guvern

Argeș Online
3 Min Read
Critici ale sindicatului Cartel Alfa la adresa pachetului de măsuri fiscale inițiat de Guvern

Sindicaliştii Cartel Alfa critică pachetul de măsuri fiscale iniţiat de Guvern, despre care spun că este „o jecmăneală de tipul anilor ’90, o alba-neagra cu creşteri care sunt de fapt tăieri”. Într-un comunicat remis presei, reprezentanții sindicatului au exprimat nemulțumirea față de acest proiect legislativ, pe care îl consideră lipsit de propuneri coerente și modelat după interesele unor grupuri de influență.

Potrivit sindicaliștilor, pachetul de măsuri fiscale nu este altceva decât o încercare de a reduce veniturile angajaților prin diverse metode. Aceștia susțin că, în timp ce anumite categorii de angajați vor fi afectate prin tăierea unor facilități, privilegiile parlamentarilor vor rămâne intacte, precum majorarea de 25% a diurnei, care a fost implementată în februarie 2023. De asemenea, se introduc contribuții pentru tichetele de masă și primele de vacanță, în timp ce unele categorii profesionale, cum ar fi notarii și avocații, vor fi exceptate de la plata contribuției la fondul public de pensii.

Sindicaliștii consideră că aceste măsuri fiscale nu sunt altceva decât o modalitate de a apăsa asupra lucrătorilor, în scopul de a acoperi incompetența și excesele clasei politice, care își dorește să-și păstreze privilegiile și bunăstarea. Cartel Alfa atrage atenția asupra introducerii CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță, care va duce la o scădere instantanee a veniturilor nete ale angajaților. Deși s-a anunțat o creștere a valorii maximale a tichetului de masă și a voucherului de vacanță, sindicaliștii consideră că aceasta este doar o posibilitate dificil de pus în practică, având în vedere că mulți angajatori oferă în prezent tichete de masă cu o valoare mult sub nivelul propus.

Reprezentanții Cartel Alfa susțin că guvernanții nu înțeleg realitatea pieței muncii și ignoră faptul că valoarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță este rezultatul unei negocieri între sindicate și angajatori. Aceștia atrag atenția că, în timp ce tăierea veniturilor este sigură, mărimea acestora depinde de disponibilitatea angajatorilor de a renegocia. Sindicaliștii aduc aminte de trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat în 2017, care a crescut salariile doar pe hârtie.

În finalul comunicatului, Cartel Alfa consideră că acest pachet de măsuri fiscale este o dovadă de ignoranță și cinism din partea guvernanților. Sindicaliștii subliniază că lucrătorii trebuie să suporte consecințele deciziilor politice nereușite și să acopere ineficiența clasei politice prin sacrificiile lor.

Distribuie