Crime de război: Avocații adună dovezi împotriva Rusiei pentru utilizarea foametei ca armă în Ucraina

Argeș Online
5 Min Read
#image_title

Avocații specializați în drepturile omului pregătesc un dosar pentru crime de război pe care intenționează să-l înainteze Curții Penale Internaționale (CPI), acuzând Rusia că a utilizat în mod deliberat foametea ca armă de război în timpul conflictului din Ucraina, care a durat deja 19 luni. Scopul acestui demers este de a aduce în atenția CPI dovezi suficiente pentru a declanșa prima urmărire penală de acest tip, care ar putea să-l pună sub acuzare din nou pe președintele rus, Vladimir Putin.

Avocatul senior Yousuf Khan, din cadrul firmei de avocatură Global Rights Compliance (GRC), a explicat că folosirea hranei ca armă s-a desfășurat în trei faze distincte. În prima fază, în timpul invaziei inițiale, orașele ucrainene au fost asediate, iar aprovizionarea cu alimente a fost sistată. Unul dintre incidentele documentate a fost cel de la Cernihiv, în care 20 de civili au fost uciși în timp ce așteptau la coadă în fața unui supermarket pentru pâine și alimente, după ce bombe cu fragmentare rusești au explodat în zonă. De asemenea, asediul de la Mariupol a fost analizat, unde s-a întrerupt aprovizionarea cu alimente și coridoarele de ajutor umanitar au fost obstrucționate sau bombardate, lăsând civilii înfometați și fără scăpare.

A doua fază a utilizării hranei ca armă implică distrugerea rezervelor de alimente, apă și surse de energie în teritoriul ucrainean în timpul luptelor. Khan a subliniat că aceste atacuri nu sunt considerate „crime de rezultat”, ci „crime de intenție”, deoarece este previzibil că eliminarea elementelor esențiale pentru supraviețuirea civililor va avea consecințe grave. Exemplele includ lipsa de apă potabilă în orașul Mikolaiv din sudul Ucrainei, unde stația de pompare a fost capturată de forțele rusești, forțând locuitorii să depindă de apa adusă zilnic cu mașina.

A treia fază implică eforturile Rusiei de a împiedica sau restricționa exporturile de alimente ucrainene, atacând instalațiile de cereale de pe Dunăre și exercitând presiune asupra Mării Negre. Rapoarte ale oficialilor ucraineni arată că în perioada sfârșitului lunii iulie și începutul lunii august, 270.000 de tone de produse alimentare au fost distruse.

Aceste acuzații de folosire deliberată a foametei ca armă de război sunt extrem de sensibile în contextul istoric al celor două țări. În 1932-1933, în timpul Holodomor, milioane de oameni au murit de foame în Ucraina în urma unei foamete forțate orchestrate de guvernul sovietic al lui Iosif Stalin. Cu toate acestea, acuzațiile vin în lumina unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU din 2018, care a condamnat utilizarea foametei ca armă de război, și după revizuirea Statutului de la Roma din 2019, care extinde tipurile de plângeri ce pot fi aduse la CPI.

GRC va colabora cu procurorii ucraineni pentru întocmirea dosarului până la sfârșitul anului viitor. Plângerea va fi depusă în baza articolului 15 din Statutul de la Roma, care permite terților să furnizeze procurorului CPI informații despre presupusele crime de război. Procurorul CPI, cu sediul la Haga, va decide dacă va iniția o investigație. Eforturile avocaților includ identificarea autorilor acestor acțiuni și determinarea dacă se va solicita punerea sub acuzare a lui Putin, așa cum s-a întâmplat în martie, când CPI a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus pentru „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni în Rusia din teritoriile ocupate în timpul conflictului.

Avocații lucrează în colaborare cu specialiști în informații din surse deschise pentru a detalia exemplele de crime de război și pentru a analiza cartografierea pagubelor. De asemenea, adună date relevante, cum ar fi numărul de convoaie de ajutor respinse, și examinează declarațiile lui Putin și ale altor lideri locali. Refuzul accesului civililor la alimente este o tactică folosită frecvent în timpul conflictelor, cum ar fi în Siria și Tigray, Etiopia.

Distribuie