Crearea unui stat palestinian este soluția cea mai fiabilă pentru pacea în Israel, afirmă ministrul de Externe al Rusiei

Argeș Online
2 Min Read
Crearea unui stat palestinian este soluția cea mai fiabilă pentru pacea în Israel

Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a declarat luni că crearea unui stat palestinian reprezintă „cea mai eficientă” soluție pentru pace în Israel și că doar lupta împotriva terorismului nu va aduce pacea, în cadrul unei conferințe de presă alături de șeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, care a vizitat Rusia după ce grupul islamist palestinian Hamas a lansat atacul masiv sâmbătă.

Crearea unui „stat palestinian functional alături de Israel… este cea mai sigură cale de a rezolva conflictul”, a declarat Lavrov. „Nu putem fi de acord cu cei care susțin că securitatea poate fi asigurată doar prin combaterea terorismului”, a adăugat Lavrov. El a menționat că Moscova era îngrijorată de pierderea a sute de vieți israeliene și palestiniene, precum și de transformarea Fasiei Gaza într-o țintă pentru represalii israeliene. Lavrov a exprimat „întrebări serioase” cu privire la politica occidentală față de Israel. „Ei susțin că lupta ar trebui oprită imediat, că Israelul ar trebui să eradicheze teroriștii”, a afirmat Lavrov. „Cu toate acestea, s-a făcut acest lucru în trecut… și niciodată, după ce situația s-a calmat, nu s-a ajuns la concluzia că trebuie eliminată cauza principală a conflictului. Problema palestiniană nu trebuie amânată în continuare”, a adăugat el.

În schimb, Aboul Gheit a subliniat că „violenta, din toate părțile, este condamnabilă”. „Noi solicităm crearea de perspective politice și o soluție echitabilă pentru conflictul israeliano-palestinian”, a spus el.

Distribuie