COTAR: “Vom asista la o mărire de peste 50% pentru RCA”

Argeș Online
2 Min Read
COTAR: “Vom asista la o mărire de peste 50% pentru RCA”

După falimentul Euroins, piața asigurărilor s-a confruntat cu o perturbare semnificativă. Potrivit reprezentanților Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), companiile de asigurări au înregistrat câștiguri substanțiale, beneficiind deopotrivă de avantaje fiscale distincte în cadrul peisajului românesc.

În primăvara acestui an s-a luat decizia de a pune un plafon asupra tarifelor RCA, stabilindu-se că acestea nu vor putea depăși nivelul prețurilor de bază practicate de către asiguratori în data de 28 februarie 2023. Această măsură rămâne în vigoare până la expirarea ordonanței, care este preconizată pentru perioada toamnei. După această dată, există posibilitatea să crească semnificativ costurile polițelor RCA.

„Am făcut de luni de zile adrese către Parlamentul României. Nu am primit niciun răspuns. Ne-au promis că o instituție financiară românească va emite polițe RCA. Se pare că sunt interese foarte mari de nicio instituție financiară nu va emite polițe RCA. Pe de altă parte, din totalul primelor subscrise în 2022 de 16,5 miliarde de lei, 7,52 miliarde de lei a fost numai pe RCA, încasări.

Iar noi, transportatorii plătim taxe, impozite, RCA, exact când ni se spune să plătim. Asistăm la niște falimente în ultimii doi ani de zile și după ce ne judecăm doi, trei ani de zile pentru a ne câștiga în instanță și noi ca cetățeni, și noi ca transportatori ca să câștigăm daunele pe care trebuie să ni le plătească asiguratorii, ne trezim cu falimente și ne trezi că mai stăm doi ani de zile pe la Fondul de Garantare ca să ne luăm banii.

Premierul României încă nu știe toate aceste date. Din toamnă vom avea o mare surpriză. Deja nu s-a respectat aproape nimic din această plafonare. În Octombrie se termină plafonarea. Veți asista la o mărire de cel puțin 50%. Vom ieși în stradă pentru că nu mai putem face față la cheltuieli”, a spus Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, la Antena 3 CNN.

Distribuie