Consiliul de Securitate al ONU prelungește interdicția exportului ilicit de petrol și produse petroliere din Libia

Dragoș Ghiță
2 Min Read

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat (19.10.2023, cu unanimitate de voturi) Rezoluția Nr. 2701, prin care prelungește interdicția exportului ilicit de petrol brut dar și produse petroliere rafinate, din Libia.

De asemenea, rezoluția solicită respectarea în totalitate de către toate statele membre ONU sancțiunilor impuse Libiei, inclusiv embargoul asupra armelor, interdicția de călătorie și înghețarea activelor unor oficiali și entități din această țară și cere tuturor statelor să nu intervină în conflictul intern libian și să nu adopte măsuri care ar putea conduce la escaladarea acestuia.

De asemenea, rezoluția CS al ONU solicită părților implicate în conflict să implementeze în totalitate acordul de încetare a focului încheiat pe 23.10.2020 și cere statelor membre ONU să respecte și să sprijine implementarea acestui acord, inclusiv prin retragerea, fără întârziere, a tuturor forțelor de mercenari străini din Libia.

Totodată, rezoluția extinde mandatul Grupului de Experți care asistă Comitetul de Sancțiuni împotriva Libiei, până la data de 15.02.2025. Grupul de Experți care va furniza CS al ONU un raport intermediar cu privire la activitatea depusă care va fi prezentat cel mai târziu pe 15.06.2024 și un raport final care va fi prezentat nu mai târziu de 15.12.2024. În cele două rapoarte vor fi prezentate problemele identificate și recomandări pentru soluționarea acestora.

Rezoluția 2701 reafirmă intențiile CS al ONU de a se asigura că banii și bunurile libiene înghețate vor fi puse, într-o etapă ulterioară, la dispoziția poporului libian și solicită tuturor statelor implicate în înghețarea banilor și bunurilor libiene să le protejeze.

Distribuie